Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läktarrivningsraseriet

/

Grävskopan glufsar i sig fotbollsplanens gamla träläktare. Det går fort. Taket krossas. Sittplatserna rasar ihop. Järnräcken slits upp och rätas ut som om de vore tråd. Snart återstår bara en brädhög.

Annons

Ett tv-inslag som visar rivningen. Av ännu en klassisk sportanläggning.

Det händer lyckligtvis inte på Strömvallen.

Men Gamla Värendsvallen i Växjö är borta. Född 4 september 1932. Död 16 mars 2011.

Några särskilda protester tycks inte ha föregått grävskopornas framfart. Däremot många och storslagna visioner om ett evenemangsområde med höghus, hotellkomplex och företagscentrum. Ni kanske känner igen tongångarna? Men när finanskrisen slog till drog sig finansiärerna plötsligt ur leken. De aktuella planerna för Östers IF:s nya fotbollsarena är liksom Gefle IF:s en aning mindre fantasifulla.

Jag säger inte att just Gamla Värendsvallen var värd att finnas kvar, jag vet inte. Men den var åtminstone värd en diskussion.

Istället blev rivningen ett exempel på vår tids nonchalans mot sportens platser. Inte tillräckligt fina för att ens vara påtänkta som kulturarv; som om deras berättelse inte var större än Loranga-nostalgi.

Idrottshistoriska byggnader behandlas orättvist. Vad gäller kulturminnesmärkning är de klart diskriminerade. Få har bevarats. Nu försvann ännu en.

BJ

Mer läsning

Annons