Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Langert och Ellberg förgyller konstvåren

/
  • Sandvikenkonstnären Åsa Langert hyllar konkretismen. Hennes målningar kommer att kunna ses i Galleri BGB i Hofors i mars.

Åsa Langert, ja tack, äntligen! Och för övrigt en kvinnlig majoritet. Så ser konstvåren ut i Gästrikland.
Vi har smygkikat på galleriernas och konsthallarnas utställningsprogram. Det kommer att hända en del. Trots galleridöden, trots att Länsmuseet tillfälligt klappat igen.

Annons

Trots att Gävles kommunala konsthall som vanligt inte precis presenterar jättemånga utställningar på en säsong. Å andra sidan har man, åtminstone som det tycks, fler arrangemang, visningar och samtalskvällar.

Åsa Langert är Sandvikens bäst bevarade konsthemlighet, en konkretist som ställer ut sparsamt. Nu ska hennes målningar visas på Galleri BGB i Hofors, spännande. Det händer i mars.

Och stort att vi får se Carin Ellbergs verk i Gävle Konstcentrum – och inte enbart hennes berömda rosa skulptur vid Norrtull. Den här kommande utställningen ska innehålla nya skulpturer men faktiskt också några äldre verk som knyter an till ”Det femte elementet”, den rosa.

En riktig Erixån-utställning visas i Sandviken i april. Gävlekonstnären Annika Erixån ställer ut tillsammans med Freja Erixån och Amanda Erixån. Samma familj, tre konstnärer, två generationer.

Mest bråttom att börja konstvåren har de små Gävlegallerierna Elixir och 7 kvadrat med vernissager redan nu på lördag 9 januari. Elixir startar med måleri av Agneta Morelli. Utställningen på konsthantverksbutiken Kollakollas galleridel 7 kvadrat är gjord av Kenneth Håkansson och invigs samma dag med poesiläsning av Helene Rådberg – apropå påpassliga kringarrangemang som det för övrigt blir fler av också på Kollakolla.

Skickliga akvarellister kan man passa på att spana in framöver. Björn Bernström på Galleri K och Peter Kauzky på Galleri Boken.

Margareta Petré har så vitt jag kan se aldrig ställt ut i gästriketrakten tidigare. Hon är känd för såväl sitt färgmåleri, kallat ”färgenergier”, som sina multimediakonstverk och var ordförande i Konstnärernas Riksorganisation på 1980-talet. Sista april gör Petré entré i konsthallen i Sandviken med kompositioner som vibrerar i vitt, vitt, vitt.

30 januari öppnar den stora teckningsbiennalen i Sandviken med jurybedömd teckning från hela länet. Och värda att vänta på är alltid senvårens två elevutställningar när Gävle Konstskola visar upp sig i både Gävle och Sandviken.

Utställningsprogrammen som listas här intill är inte helt kompletta eller visar enbart en kortare tidsperiod. Vad gäller exempelvis Kulturkiosken i Gävle vill man också medvetet hålla väggarna så ”öppna” som möjligt för unga och oetablerade konstnärer.

Mer läsning

Annons