Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseets pristagare prisas igen

Annons

Konstnären Knutte Wester fick för en månad sedan Länsmuseet Gävleborgs nyinstiftade stora kulturpris. Han blev Rettigs Konstnärsstipendiat 2015 för sina skildringar av asylsökande människors livsöden.

Man kunde inte valt en mer aktuell pristagare, och ett mer angeläget konstnärskap, konstaterade Arbetarbladets kulturredaktion.

Detta visar sig nu åter, när Knutte Wester i höst även utses till mottagare av ABF:s litteratur- och konststipendium 2015. Han är den första icke-författaren som tilldelas priset, på hela 100 000 kronor.

ABF konstaterar att den Umeåbaserade konstnärens Knutte Westers verk präglas djupt av solidaritet. I motiveringen sägs bland annat:

”Knutte Westers konstnärskap kretsar kring människor som det offentliga Sverige ofta glömmer. De dokumentära verken – i filmen, måleriets och skulpturens medier – rör sig i ett spänningsfält mellan globalt och lokalt, liv och död, krig och fred, fast och rörligt, trygghet och otrygghet, medborgare och asylsökande, barn och äldre.”

Stipendiet från Länsmuseet Gävleborg var på 50 000 kronor. I priset ingår dessutom ett erbjudande om att ha en utställning på Länsmuseet. Det innebär att Gävleborna så småningom ges möjligheten att se Knutte Westers konst.

LÄS MER: Historiskt stipendium delas ut i Gävle.

Mer läsning

Annons