Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsteatrarna i öppet brev: "Staten abdikerar"

/
  • Örebro länsteaters
  • Länsteatern i Örebro är en av de nitton länsteatrarna som är missnöjda med regeringens kultursamverkansmodell.

Annons

Landets nitton länsteatrar tycker att regeringens kultursamverkansmodell krackelerar. Det säger de i ett öppet brev. Ett mycket ilsket brev.

Folkteatern Gävleborg är av teatrarna som protesterar.

Kultursamverkansmodellen infördes 2011 och var tänkt att underlätta regionala prioriteringar inom kulturen. Länsteatrarna var positiva till införandet, men kritiska till att staten inte "bidrog med ytterligare resurser".

Nu har verkligheten kommit ifatt.

Nu upplever de att staten har abdikerat och lämnat ansvaret för den gemensamma kulturella infrastrukturen till regionerna. Länsteatrarna kräver "ett omtag och satsningar från rikspolitikens sida".

"Vi regionala företrädare för scenkonsten antog att departement och regeringen såg behovet av levande scenkonst i hela landet och att regionala institutioner sågs som centrala nav för detta. Vad är nuvarande regerings avsikt? Är våra nationella kulturpolitiska mål bara läpparnas bekännelse på statlig nivå?"

Länsteatrarna refererar även till en debattartikel av David Karlsson och Sture Carlsson tidigare i november, apropå den hotade nedläggningen av Västerås Sinfonietta:

"Har regionaliseringen av kulturpolitik införts för att staten ska slippa stå för plågsamma besparingar och nedläggningar inom kulturen? Det ser så ut", skrev de.

Fem år har gått med kultursamverkansmodellen. "Men statens medel täcker inte kostnadsuppräkningar. Sakta men säkert urholkas teatrarna ekonomi", konstaterar Länsteatrarna i det öppna brev som är ett gemensamt uttalande.

Det formulerades efter Länsteatrarnas höstmöte på Norrbottensteatern i Luleå 11–13 november.

Bland de nitton teatrarna finns förutom Folkteatern Gävleborg bland annat Örebro Länsteater, Västmanlandsteater, Dalateatern, Byteatern, Västanå teater och Teater Västernorrland.

Mer läsning

Annons