Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärn: "En sådan dröm som blev sann"

/
  • Författaren och dramatikern Viveca Lärn efter att hon tillkännagetts som årets Piratenpristagare utanför pumphuset vid Stampabron i Vollsjö, Piratens födelseby.
  • Författaren och dramatikern Viveca Lärn efter att hon tillkännagetts som årets Piratenpristagare utanför pumphuset vid Stampabron i Vollsjö, Piratens födelseby.

Barndomsförälskelsen Piraten har följt med henne hela livet.
Nu har Viveca Lärn fått priset som delas ut till en kulturskapare som verkar i hans anda.
– En sådan dröm som blev sann, säger Lärn.

Annons

När Viveca Lärn växte upp hade hon fotografier av sina två barndomsförälskelser på väggen hemma i flickrummet.

– När jag var barn i Göteborg i slutet av 1950-talet var jag djupt förälskad i två vackra män. De var Piraten och Fred Astaire, sade Lärn i sitt tacktal, utanför det lilla pumphuset i Vollsjö, efter att hon tillkännagetts som 2016 års Piratenpristagare.

Det var i den lilla skånska byn Vollsjö som Fritiof Nilsson Piraten föddes och det var med hans böcker som Viveca Lärn började nära sin dröm om att själv bli författare när hon läste "Bombi Bitt och jag" och "Bock i Örtagård".

– Jag tänkte "vilken värld", säger Viveca Lärn. Man kan blanda sanning och lögn och man kan vara sin egen läsare på något sätt när man skriver.

TT: Har du inspirerats mycket av Piraten i ditt författarskap?

– Det är en värld som öppnar sig. Man inser just att man kan göra vad som helst, så det är mest undermedvetet eller omedvetet. Men jag hoppas verkligen att det märks i mina böcker.

Redan i februari fick Lärn reda på att hon skulle få årets Piratenpriset.

– Det var naturligtvis nästan ofattbart. Det tog nog många timmar innan jag fattade det och nästa morgon var jag tvungen att övertyga mig igen och läsa brevet jag hade fått, säger hon och skrattar.

Viveca Lärn får priset för sin "värme, humor och medmänsklighet", och för att hon skrivit för "den kanske allra viktigaste målgruppen – barnen", skriver juryn.

– Viveca Lärn är en spontan människa med självdistans, precis som Piraten, säger Mikael Persson, ordförande för Piratensällskapet.

Sällskapet anser även att det har varit en obalans i manliga och kvinnliga pristagare. Lärn är blott den sjunde kvinnan som får priset, som delats ut årligen sedan 1989.

– Det har jag faktiskt uppriktigt sagt inte tänkt på. Jag tänker bara på hur folk skriver, men det är väl jättebra. Jag är ju obestridligen kvinna, säger Viveca Lärn.

Nu ska hon fylla sin balkong i Göteborg med tomatplantor, inköpta med hjälp av prispengarna på 100 000 kronor.

– Tomater ska trilla längs gatorna. Hela Göteborg ska fyllas av tomater och så får vem som helst plocka dem. (TT)

Daniel Kihlström/TT

Mer läsning

Annons