Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Billy tala för sig!

/

Annons

Det tycks inte spela någon roll att Sveriges mest folkkära kapitalist avslöjas med fingrarna i ett skatteparadis. Att det radas upp kritik i granskningar och tv-reportage.

Men inget biter på Ingvar Kamprad. Bilden av driftig smålänning och nationalhjälte är ett grundmurat tempel. Om det hade gått att förpacka Vasaloppet i platta paket och skicka med en sexkantsnyckel för montering i hem över hela världen, då hade Ingvar redan gjort det och vi hade lagerkrönt honom. Dessutom är ju den entreprenörsanda han inkarnerar Sveriges nya melodi.

Så Kamprad kan lugnt fortsätta agera kung. Inte överraskande är han nu aktuell i en bok med svenska flaggans färger på omslaget, ”Kamprads lilla gulblå”, innehållande grundarens visdomsord (om Ikano-banken fått utfärda en egen valuta så hade de sannolikt präglats på mynten som valspråk). Det är klassiska Kamprad-citat ur Ikeas historia. De formar en doktrin av bondförnuft, banaliteter och anti-intellektualism. Tillsammans har de byggt en image som reklambyråer bara kan drömma om.

Och i den meningen är de förstås intressanta att studera. I en annan mening är det en outhärdlig tanke att någon businessminded gymnasiefriskola skulle införa boken som läromedel. Kamprads handgångne man, tidigare Kamprad-levnadstecknaren Bertil Torekull, står för urvalet samt har skrivit ett lismande för- respektive efterord.

Tack för alla möblerna, Ingvar. Men kan du inte hålla käften nu? En Kamprad-katekes är bara för mycket.

Mer läsning

Annons