Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte konstrundorna ta över

/

Påsken stundar och med den en traditionsenlig konstexplosion. Vilket i år känns ännu mer som en ketchupeffekt, när gallerierna tvingas att stänga ner. Först ingenting … och sedan ingenting … och sedan kommer allt.

Annons

Att Gästrik konst, Konst på väg, Konst på gångavstånd och allt vad rundorna nu heter finns är bra, nu när antalet potentiella gallerikvadratmeter att ställa ut på har minskat drastiskt, men det finns en baksida också.

Ett par av de kvarvarande galleristerna i Gästrikland som jag har pratat med menar att det inte är någon idé att ha en utställning i galleriet när konstrundorna tar över. Det är svårt att få någon konstnär som är redo att ställa upp just som vårens köpbonanza vankas. Faktiskt är det svårt att locka konstnärer hela vårsäsongen, berättar en av galleristerna. Konstnärer producerar inför konstrundorna och vill inte ställa ut i gallerierna.

Jag tar gärna en sväng längs med konstrundan, och det finns goda aspekter med den, inte minst den att konstrundorna lockar en bredare publik, men om jag måste välja mellan konstrundor och gallerier väljer jag de senare. I rätt lokal kan även konstrundans målningar hängas vackert – men helhetskänslan från en utställning i ett galleri är svår att få.

Sedan måste jag erkänna att jag påverkas av att jag inte bara besöker påskkonsten som helgförströelse, utan att jag också har som jobb att bevaka konstlivet i Gästrikland. Och att skriva någonting läsvärt om en samlingsutställning där ett gäng ateljékompisar hängt osålda verk från året som gått i vild blandning är en besvärlig uppgift.

Konstnärerna behöver förstås inte bry sig om en konstkritikers vedermödor, men de har också ett intresse av att konstlivet bevakas, vilket alla önskemål så här års om att skriva om påskutställningar vittnar om.

Men i konstens ketchupeffekt kring påsk dränks i stort sett allt.

Konstrundorna och gallerierna har länge ändå levt i en fungerande symbios. När gallerierna försvinner är jag rädd att hela konstlivet i Gästrikland ska bli en enda stor konstrunda samlad kring några hetsiga vårdagar.

Mer läsning

Annons