Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena på förstasplats

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(3) Lena Wennberg
Snurrigt? Gävlekonstnären Lena Wennberg låter meddela att hennes konstverk ”Vrida & vända” i Gävle kommuns förvaltningshus just nu växer sig ännu större – i och med att ett diariefört kommunalt ärende som ingår i verket behandlas av nästa instans. Ja, vi säger då det. Vilka galna nya dimensioner åt det slitna uttrycket ”offentlig konst”.


(ny) Erika Bjerström
Övermänskligt insatt EU-journalist, uppväxt i Gävle förresten, och författare till bland annat fantastiska reportageboken ”Porslinsmålerskan i Limoges”. Hon är också en av årets sommarpratare i radion, visade det sig när SR i veckan avslöjade alla namnen i veckan. Det ser vi fram emot. 1 juli.

(1) Bengt Berg
Vår fundersamma favoritdiktare från det inre av Värmland. Hans nytillverkade betraktelse i valtider publiceras här på kultursidan på söndag. Missa inte! Poeter borde vara det enda man får göra reklam för.

. (åter) Gävle Symfoniokester
Duktiga på skiva, också. Har släppt sitt tredje album med Bo Linde-musik i vår. Men varför så blygsamma? Gävlesymfonikerna är nog de enda artisterna i hela Sverige som inte för jämnan bombar med pressmeddelanden och recensionsexemplar.

(ny) Södervägg
På kolonilotter odlas minsann inte bara morötter. Vänsterpartisten Lena Eriksson i Gävle odlar konstintresse. Hon beställde nyligen en målning till sin kolonistuga i Södra Koloniområdet. Så här ser det sedan några veckor tillbaka ut på en av väggarna längs järnvägen. Kan skymtas från Stockholmståget. Om man får be SJ att vara vänliga och bromsa in lite tidigare i fortsättningen så vi hinner se ordentligt, tack.Foto: Catharina Sandström

anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Anläggningar som träläktare, hoppbackar och kallbadhus är en viktig men ofta förbisedd del av det svenska kulturarvet, konstaterar forskarna Andersson/Atmer i boken ”Idrottens miljöer i historiskt ljus”.

Östervägg (2), Joyce Carol Oates (4), Akay och Adams (5).

Mer läsning

Annons