Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindström i topp

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Fredrik Lindström
Så jädrans dryg och samtidigt så sympatisk! Ingen kan som Fredrik Lindström representera folkbildning gått skogstokig i en rosa märkesskjorta. Aktuell i lokförarhytten och som författare till novellsamlingen ”När börjar det riktiga livet” – en av årets roligaste, mest träffsäkra böcker.


(3) ”Anno 1790”
Vi kan inte se oss mätta på en fotogenial svensk tv-serie, fast den stinker ända in i tv-soffan av parfymerad svett, opiumrök och halmmadrass.

(ny) Elin Elfström
Hjälp, hur kunde vi glömma henne? Kärt återseende just nu när konstnären Elin Elfström medverkar i Kulturkioskens samlingsutställning med ett av sina påträngande porträtt. Hon gick Konstskolan i Gävle i början på 2000-talet och fick Gävles värstingsstipendium på 90 000 kronor. Nu är Elfström etablerad i Stockholm och snart aktuell med en stor separatutställning på ansedda Galleri Andersson/Sandström.

(ny) ”Från plats till plats – och tid till annan”
Nyutkommen och fantastiskt kul Gävlebok med gamla och nytagna fotografier från lokala miljöer, samma plats, skilda epoker. Slå in i tidningspapper, lacka och ge bort!

5. (ny) Årets bild
Noterat i veckan: att en framgång inte är någon riktig framgång utan bekräftelse svart på vitt. Fakta var bekant – Brynäs ledde plötsligt elitserien. Men det alla väntade allra ivrigast på att få se var själva tabellen, i tidningen eller på tv. Alltså: det häpnadsväckande gestaltat. En unik bild, som kanske aldrig mer kommer igen. Och som även skapade oro, precis som bra konstnärliga verk brukar göra. När man granskade (siffer)detaljerna.

 Julbocken.
Gävle har världens största bock. Ni fattar poängen med ett sådant monument? Att vi antingen monterar ner eller bränner manssamhället varje år. Synd bara att det ska behövas göras om och om igen.

Randig street art (1), Kristina Mattsson (2), Johan Rabaeus (4), Eva Tjernström (5).

Mer läsning

Annons