Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litterär flashmob i centrala Gävle

/
  • Unescos officiella bild som sprids för att uppmärksamma Världsbok- och upphovsrättsdagen 23 april.

Annons

En manifestation för läsande planeras i Gävle. Årets Världsbokdag ska firas med en ”literary flashmob”.

Det är Studieförbundet Vuxenskolan och föreningen Öppen Värld som med detta vill sprida idén om att läsning förändrar världen och att språket förenar människor.

Arrangörerna hoppas att allmänheten, läsande Gävlebor i alla åldrar, ska samlas och delta i en blixtdemonstration.

Tanken är att man helt enkelt tar med en bok som haft betydelse för en själv och läser ett stycke text högt. På vilket språk spelar ingen roll. Man kan också passa på att byta bok med någon eller donera sin bok till någon.

”Vi hoppas alla som arbetar med att främja läsning och språkliga möten vill medverka aktivt denna dag”, skriver Studieförbundet Vuxenskolan i ett upprop för att aktivera medarrangörer.

Gävles ”literary flashmob” händer på Stortorget, klockan 13 den 23 april som är datumet för Världsbokdagen, en temadag instiftad av Unesco 1995 i syfte att uppmärksamma boken och upphovsrätten.

Fenomenet flashmob är en uttrycksform som har funnits under den beteckningen sedan början av 2000-talet och möjliggjorts framför allt genom sociala medier. Ursprungligen handlade det om att en grupp människor oväntat dök upp på en offentlig plats och genomförde exempelvis en konstnärlig eller politisk manifestation och sedan snabbt försvann. Flashmob-formen har även utnyttjats kommersiellt.

Mer läsning

Annons