Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litterära Larsson

/

Larsson är det sjätte vanligaste efternamnet i Sverige. Det bärs av nästan 131 000 personer.

Annons

Men vad är egentligen oddsen för att tre av vårens kvinnliga romandebutanter alla ska heta Larsson? Sara Larsson, Victoria Larsson och Charlotta Larsson. Aktuella med var sin bok. Alla omskrivna här på kultursidan, under en period av några veckor. Författarna är dessutom lika gamla, tillhör samma generation uppväxt på 1970-talet.

Unik Larssonanstormning? Nåja, vi har ju Larsson, Stig. Som det finns dubbelt upp av, och som är västerbottningar båda två. Födda i Skellefteå, respektive Skelleftehamn, med knappt ett års mellanrum i mitten på 50-talet. Den ene fick så småningom bli Stieg för att skilja dem åt. Men båda blev kända författare.

Litterära Larssons hittar man annars i stort antal i Edith Unnerstads klassiska ungdomsbokserie som inleds med ”Kastrullresan” (1949).

Den handlar om familjen kallad Pip-Larssons – pappa Patrik Larsson, mamma Maja Larsson och den stora barnaskaran Larsson där samtliga döttrar är uppkallade efter kvinnor i Shakespeare-dramer: Ofelia Larsson, Miranda Larsson, Desdemona Larsson och Rosalinda Larsson! Ursäkta alla Stieg-läsare världen över, men det var Pip-Larssons som ursprungligen odödliggjorde efternamnet.

BJ

Mer läsning

Annons