Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litteraturpriset till fransman

Årets Nobelpris i litteratur går till Jean-Marie Gustave Le Clézio. Le Clézio väckte stor uppmärksamhet med sin debutroman Le procès-verbal, på svenska Rapport om Adam, som kom 1963.

Annons

– Vi är överförtjusta! Och förvånade. Varje år cirkulerar ju vissa namn, men det är aldrig någon av dem som får priset. Men i år blev det så, säger en lyckorusig Vanessa Nahon på franska förlaget Gallimards pressavdelning till TT.

Le Clézio beskrivs i Svenska Akademiens motivering som ”uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Romanförfattaren Jean-Marie Gustave Le Clézio väckte stor uppmärksamhet med sin debutroman Le procès-verbal, på svenska Rapport om Adam, som kom 1963. Boken inledde en svit av krisskildringar som bland annat innefattar novellsamlingarna Febern och Syndafloden (1966 respektive 1968). I dem pekar han ut ”förvirringen och rädslan i de stora västerländska städerna”, skriver akademien.

Le Clézio har också skrivit flera barn- och ungdomsböcker, bland dem Lullaby (1980) och Balaabilou (1985).

Bland hans övriga verk märks bland andra romanerna Terra amata, Flykternas bok samt Kriget. Men det slutgiltiga genombrottet kom 1980 med romanen Öken, för vilken Le Clézio prisbelönades av den Franska akademien.
Öken ”innehåller storslagna bilder av en förlorad kultur i den nordafrikanska öknen, som kontrasterar mot en skildring av Europa sett med de oönskade invandrarnas ögon”, skriver Svenska akademien.

Tidigare i år belönades Le Clézio med Stig Dagerman-priset.
Även en tidigare pristagare, Elfriede Jelinek, belönades under samma år, 2004, med de båda priserna.

Jean-Marie Gustave Le Clézio är född 1940 i Nice, Frankrike.

Han flyttade som barn till Nigeria och återvände först i tioårsåldern till Frankrike. Han växte upp med två språk, franska och engelska.
Han studerade engelska i Bristol och i London och doktorerade senare på ett arbete om Mexikos tidiga historia vid universitetet i Perpignan.
Han har undervisat vid universitet i bland annat Bangkok, Mexiko City, Boston, Austin och Albuquerque.

Jean-Marie Gustave Le Clézio kommer han till Sverige och Älvkarleby redan den 25 oktober då Dagermanpriset delas ut, säger han i en intervju i Sveriges Radios Kulturnytt.
Han bekräftar även att han kommer till Stockholm och Nobelprisutdelningen i december.

Le Clézio har givit ut ett 40-tal verk på franska, av dem finns omkring 15 översatta till svenska.
Enligt akademiens sammanfattning har Le Clézios år i Mexiko och Centralamerika i början av 1970-talet haft en avgörande betydelse för författarskapet. Han sökte sig bort från de stora städerna för att finna en ny andlig verklighet i kontakten med indianerna.
Tyngdpunkten i hans författarskap har, enligt akademien, allt mer förskjutits i riktning mot utforskandet av barndomens värld och den egna släktens historia.
Sedan 1990 bor Le Clézio och hans hustru omväxlande i Albuquerque i USA, ön Mauritius samt Nice, Frankrike.

 

 

Mer läsning

Annons