Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal skärpning!

/

Gävleböckernas vänner har ledsnat och talar ut. De sätter fingret på en jätteöm punkt. Den lokala litteraturen syns dåligt i Gävle.

Annons

Men vem är förvånad. När två butiker krymper till en enda bokhandel. I en lokal under jord. En bokhandel där till och med bokreaborden ser ödsliga ut.

Man förväntar sig knappt en hylla för lokal litteratur. Den finns åtminstone. Inklämd mellan avdelningarna Språk och turistkartor. Jag hittar hela tolv titlar. Då måste jag förstås räkna in även ”Hälsingeliv” och ”Kolera” i Uppland som lokala.

Förutom bokhandeln kritiseras Kultur- och fritidsförvaltningen i debattinlägget (http://www.arbetarbladet.se/kultur/debatt-gavle-sviker-lokala-bocker). Dels för att man slutat med egen utgivning av lokalhistoriska böcker (istället kan författare söka enstaka bidrag). Dels för att man informerar dåligt och felaktigt om Gävlelitteraturen. Stadsbiblioteket och Länsmuseet sviker de också, med sämre exponering och utbud, enligt debattörerna.

Ett tråkigt tillstånd. Och inte rimmar det ju med alla Gävle- och Gästrikehistoriska böcker som vi fått äran att skriva om här på kultursidan senaste åren. Däremot rimmar det med telefonsamtalen som kommer sen; ”hjälp, hur får jag tag i den där boken!”

Just i denna stund (!) får jag i min hand ytterligare en lokalhistorisk skrift. Ligger i postfacket. Ny för dagen. Den porträtterar stadsdelen Gamla Gefle från tidigt 1900-tal. Skriften blandar fakta, vardagsminnen och anekdoter. Om husen, kvarteren och deras människor. Här bodde detektivöverkonstapel Hedberg, baderskan Norström och strykerskan Söderström grannar med skolpolisen Olsson och kranmaskinisten Öström.

"Gamla Gefle i yngre dagar" är författad av kunniga lokalhistorikern Barbro Sollbe (för övrigt en av undertecknarna till nämnda debattinlägg). Den är tredje delen i stadsdelsföreningen Gillet Gamla Gefles egen skriftserie. Sedan tidigare finns "Gamla Gefle in på livet" och "Hundra procent Gamla Gefle".

De är billigt uppkopierade istället för tryckta. Så långt har bidragen från Gävle kommun och Gästriklands kulturhistoriska förening räckt.

Men värdefulla kulturhistoriska sammanställningar. Barbro Sollbes nyskrivna Gamla Gefle-historia finns i 400 exemplar. På Stadsbiblioteket? Åtminstone inte på Akademibokhandeln.

Den lokala litteraturens lokala osynlighet kan varken vara dyr eller svår att åtgärda. Om viljan finns.

Mer läsning

Annons