Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala pennor glöder i höst

/

Bokkataloger kan läsas med flera möjliga glasögon, och att göra det med ett lokalt perspektiv är alltid extra roligt. I höst är en rad författare från våra trakter aktuella med nya böcker. Några av dem känns dessutom igen som medarbetare här på kultursidan.

Annons

 

Och de både stannar hemmavid och ger sig ut på resor i sina berättelser. Det är samtid och tillbakablickar. Romaner, fakta och ungdomslitteratur. Och de flesta är här redan i augusti.

Per Agne Erkelius har skrivit ”Hotell Galicja”, en roman som med en kärlekshistoria som drivkraft gör en resa i det förflutna. En åldrad svensk författare beger sig till före detta Auschwitz för att ta reda på vad som hände med hans ungdomskärlek, judinnan Régine.

Bernt-Olov Andersson stannar i Sandviken i sin ”Balladen om Big O”, som är en fristående fortsättning på hans trilogi ”I syrenernas tid”. Men nu är det sextiotal och familjen Svensson har fått ersätta kollektivet på bruket. I centrum står Ola, som drömmer om att bli den svenska motsvarigheten till Roy Orbison. En roman om drömmar och att våga drömma sig bort från järnverket.

Sandvikenförfattaren Anna Jörgensdotters nya roman är också lokalt förankrad. I ”Bergets döttrar” får vi möta syskon vid Kungsbergets fot. Där går ”Karin och Sofia armkrok tills kärleken och döden kommer emellan”, som det heter i katalogtexten.

För unga vuxna har Hans Carstensen skrivit ”Stand-Up psycho”, som lovar att bli en minnesvärd Gävleodyssé. Den tar sin början med att Kajsa försvinner spårlöst efter ett stå upp-framträdande. Tveksam till polisens sökande i Gavleån ger sig vännen Musse ut på jakt på egen hand – cykelburen.

Barn och ungdomar är temat för Helena Harryssons nya bok. Eller egentligen är det ju deras föräldrar det handlar om. ”Våga vara vuxen. Bli en bra förälder” heter den, och innehåller som titeln mycket riktigt avslöjar vägledning i föräldraskap. Någon manual ska det dock inte vara fråga om, utan tankar kring själva mötet med barn.

Bredd och variation på de lokala pennornas höstglöd med andra ord. n

Böckerna kommer ut som följer: ”Hotell Galicja” (Norstedts, augusti), ”Balladen om Big O” (Reptil, augusti), ”Bergets döttrar” (Bonniers, augusti), ”Stand-Up psycho” (Bonnier Carlsen, augusti) och ”Våga vara vuxen” (Alfabeta, oktober).

Annons