Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotass veckans topp

/

Annons

Somliga hånar den svårtillgängliga författaren Lotta Lotass. Hennes förra diktsamling bestod av ett lösbladssystem. Sånt kan reta folk. Men i web-form blir samma sak genialisk. Lotasss publicerar löpande en "Vykortstrilogi" på www.ordfabriken.org/autor som ger ut serien Autor Eter. Sista delen är aktuell just nu. Den behandlar kraftens källor och mysterium - med vykortsbilder på gamla amerikanska turbinhallar byggda som kyrkosalar. Mäktigt!

 

Vi hittar bara positiva recensioner av Sandvikenförfattaren Anna Jörgensdotter nya bok "Bergets döttrar", en kollektivroman från Kungsgården.

"Med Bergets döttrar har Anna Jörgensdotter utan tvivel tagit ett steg i riktning mot den stora litteraturen. Om inte annat har hon i alla fall blivit Sandvikens stora litterära skildrare. Och det är gott nog", skriver Dagens Nyheters recensent Jan Arnald.

"Skicklig som en gammal ryss" och "Jörgensdotter skriver högkvalitativa slukarböcker", utropar Aase Berg i Expressen.

 

Mästerjournalist om han får säga det själv. Det får han. "Ordets makt och vanmakt", är Guillous självbiografiska berättelse om skrivarlivet under fyra decennier. Spännande som en agentroman. Och en myt är han ju hur som helst redan. Skarp hjärna provocerar politiker, avslöjar mygel, blir fängelsekung på Österåkeranstalten - och succéförfattare.

 

Fällande dom i veckan, mot den granskande konstnären Anna Odell. Ett tecken på ett hårdnande klimat för konst som går utanför ramarna. Heja Anna, som vågar utmana auktoriteterna.

 

Gävlekonsten livas upp av en pågående teckningssatsning runt om i stan. På Galleri Nödutgång skedde i går en sju timmar lång teckningsperformance där konstnären Alexandra Ehnqvist fyllde väggarna med krita och uppspänd tråd. Som besökare hamnade man mitt i skapandet. Vem vet, blev kanske till och med en del av det. Resultatet består till all lycka, till 24 september.

 

anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Pelare kan diskuteras.

 

Anaïs Nin (1), Östers monumentalgalleri (2), Per Agne Erkelius (3), Woodstock (4), Usain Bold (5).

Mer läsning

Annons