Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta Lotass yngst i Svenska Akademien

/

Lotta Lotass blir ny ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder Sten Rudholm på stol nummer ett. Hon blir Akademiens yngsta medlem och dess första 60-talist.

Annons

– Det är bara att gratulera Lotta Lotass och Svenska Akademien, säger poeten och litteraturkritikern Eva Ström.

– Det känns som en frisk fläkt, hon är ung. Jag tror det är väldigt klokt av Svenska Akademien

Lotta Lotass är född 1964 och debuterade för bara nio år sedan med romanen ”Kallkällan”. Redan debuten, som handlar om skogsmänniskor på landsbygden, uppmärksammades stort och hon blev den första mottagaren av Borås Tidnings debutantpris.

”Redan flygklar vid första försöket” skrev en recensent, och därefter har hennes författarskap närmast exploderat. Hon har givit ut sju romaner och dessutom skrivit dramatik.

– Hennes författarskap är ju explosivt,intensivt, det har gått väldigt fort, hon etablerade sig väldigt snabbt, säger Eva Ström.

I sitt författarskap söker sig Lotta Lotass mot existensens utposter, oavsett om hon skriver om skogshuggare, vetenskapsmän, flygare eller kosmonauter. Hon återkommer till till karaktärer som kämpar för att flyga högt, ovan isvidderna eller bort från jorden.

Den andra romanen, ”Aerodymaniska tal”, om pionjärflygare, belönades med Aftonbladets litteraturpris. För sin femte, ”Tredje flykthastigheten”, fick hon Sveriges Radios romanpris 2005. Även det är en berättelse om pionjärer, den här gången i rymden.

Lotta Lotass är född i Borsheden i Västerdalarna men är sedan många år bosatt i Göteborg. Hon doktorerade i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet på en avhandling om Stig Dagerman. I en sällsynt intervju med Dagens Nyheter hänvisade hon också till just Dagerman på frågan om vilken plats litteraturen kan fylla i samhället:

– Att visa människan att hon är fri, att göra människan medveten om sin frihet, det är en grundfråga för litteraturen. Tycker jag.

Hennes senaste roman, ”Den röda himlen”, kom i höstas.

Lotta Lotass väljs in i Akademien vid högtidssammankomsten som hålls 20 december.

Hon efterträder Sten Rudholm på stol nummer ett, som traditionellt varit besatt av en jurist. Med valet av Lotta Lotass frångår Svenska Akademien den traditionen.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons