Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Louvren kan förbjuda selfiepinnar

/
  • Än så länge är det okej att använda selfiepinnar utanför Louvren, men inne i konstmuseet kan det snart vara strängt förbjudet.   Foto: Remy de la Mauviniere

Moderna Museet i Stockholm har redan uppdaterat sina trivselregler med det moderna nya förbudet: Selfiepinne ej tillåten. Det kan man läsa. Förutom att förtäring i salarna är förbjuden.

Annons

Moma, Museum for Modern Art, i New York gjorde likadant. Införde förbud mot räckviddsförlängande pinne.

De moderna tänker lite modernare. Kanske har de en något yngre och livligare publik förtjust i modern teknik. Kanske har de också mer attraktiva föremål lockande att fota sig framför (inte enbart tavlor bakom skyddsglas).

Men nu rapporteras att även flera av Paris stora konstmuseer är på väg att förbjuda den populära självporträttspinnen. På Louvren håller ledningen ett vakande och oroat öga på trenden med pinnarna som det ofta viftas med farligt nära ovärderliga konstskatter.

Ännu finns ingen specifik bestämmelse, men besökarna måste respektera regeln som säger att man inte får peka med långa föremål mot tavlor och skulpturer, skriver TT.

På Versailles, strax utanför Paris, ombeds besökarna att stoppa undan sina selfiepinnar i väntan på att ett formellt förbud ska träda i kraft. Centre Pompidou överväger också ett förbud, enligt TT.

Bland andra institutioner som skärpt tonen mot sina besökare finns Smitsonian American Art Museum i Washington och Museum of Fine Arts i Boston.

Länsmuseet Gävleborg har inte förnyat sina trivselregler, Gävle Konstcentrum anger inga regler alls. Det gör heller Hälsinglands Museum som valt en helt och hållet positiv tilltalston på sin sajt. Man berättar exempelvis att lokalerna är rökfria – dessutom var rökning är tillåten.

Och vi bönder vet förstås med oss sen tidigare att vi ska vara försiktiga med högafflarna i närheten av konstföremål.

Mer läsning

Annons