Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucköppning i Gävles julkalender för konst

/

Annons

Ett konstverk om dagen avtäcker konstnärerna i Gaffels ateljéförening i Gävle i sin adventskalender. Den kallas "ADVENTureKALENDER" och utlovar något äventyrligt konstnärligt, 24 dagar framöver. I digital form, kalendern återfinns på en egen webbsida.

Serieteskaparen och illustratören Elin Hjulström Lord har designat själva adventskalendern men många olika konstnärer gör verken bakom luckorna. Måleri, foton, film, videoverk, ljudupplevelser eller kanske till och med performance… Vad som väntar är överraskningar.

Gaffels digitala konstkalender har blivit en jultradition. Lucköppningen genomförs nu för femte året. På julafton har man fått ihop till ett helt julgalleri – även om juliga motiv inte är något krav. Snarare handlar det om att visa glimtar av olika konstnärskap.

Gaffel Ateljéförening har ateljéer och verkstäder i Industrihuset Vävaren i Strömsbro. Bland medlemmarna finns Eva Österberg, Mikael Strömberg, Anna Abrahamsson, Jens Salander, Maria Lewis, Marie Lindgren och Pamela Törn Skoglund.

En annan adventskalender med kulturella inslag levereras av Gävle kommun. "Gävles levande julkalender" firar liksom Gaffelkalendern femårsjubileum 2015.

Det handlar om kortare liveframträdanden på olika platser i stan. Första luckan tisdag 1 december öppnas hos Folkteatern. Skottes, Staffanskören, och Moneeo är andra medverkande. Men faktiskt även plats för konsten i år – med Konstcentrum och Galleri Kulturkiosken bakom två av luckorna.

*

ÖPPNA LUCKORNA HÄR: Gaffels adventurekalender.

Mer läsning

Annons