Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysrör sätter puls på dansen

/
  • UPPLYSTA. Mats Lindström har med lysrör gjort musik som Marie Fahlin och Anna Koch har koreograferat dans till. I kväll tisdag visas föreställningen ”Inexakt” på Gävle teater.Foto: Håkan Selén

När dansföreställningen Inexakt, med koreografi till musik skapad av lysrör, gästade en åker i närheten av Falköping kom 1 000 personer för att se Anna Kochs, Marie Fahlins och Mats Lindströms gemensamma projekt.

Annons

En ansenlig publik för att vara dans till elektronisk musik, en föga publikfriande genre.

– Vi vet inte om Bert Karlsson fanns i publiken, säger Mats Lindström, med hänvisning till att arrangemanget var nära hans hemtrakter.

Något skivkontrakt från Mariann Records dök emellertid aldrig upp.

Tonsättaren Mats Lindström gjorde först stycket One till Moderna Museets symposium om Robert Rauschenberg 2007.

– Jag hade tänkt mig dans till musiken hela tiden, men vem som ville dansa var inte riktigt klart.

Men sedan kom han i kontakt med dansarna och koreograferna Anna Koch och Marie Fahlin, som började interagera med musiken. Hur exakt musiken skapas är svårt att bli klok på.

Pulser från lysrör förvandlas till ljud, ett samspel som skapas på plats med Mats Lindström närvarande på scenen. Varje lysrör får ett eget ljud vid varje konsert, förklarar han.

– Musiken syns och blir påtaglig.

Namnet ”Inexakt” kommer av den variation som finns i föreställningarna, den inexakthet som Anna Koch och Marie Fahlin eftersträvar.

Serien Ventil, som arrangeras av bland andra IDKA, har som idé att blanda den elektroniska musiken med andra konstarter.

– Ventil ska vara gränsöverskridande, och vi tyckte att det skulle vara kul med en föreställning med dans i fokus, säger Kenneth Johansson, länsmusikchef.

Annons