Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makermässa på Silvanum

Bibliotekspersonal från hela landet kommer till Silvanum i Gävle i dag för att delta i eventet #hackabibblan och en makermässa.

Annons

#hackabibblan 2017 är ett arrangemang med fokus på den trendande så kallade makerrörelsen och "makerspace".

Makerspace är ett slags kreativa pysselverkstäder i uppdaterad form, där hantverket görs med modern teknik som 3D-skrivare och lysdioder. När makerspaces finns på bibliotek kan de också kallas Skaparbibbla. En grundläggande idé är att man i makerspace delar med sig av kunskaper och erfarenheter till varandra.

Under #hackabibblan hålls en "knytkonferens" där deltagarna får bidra med programpunkter och eget skapande.

– På makermässan visas sedan uppfinningen, produkten eller projektet upp – helt enkelt resultatet av det som skapats på makerspace. Alla som deltar på #hackabibblan har möjlighet att ställa ut på mässan, säger Ann Östman, bibliotekskonsulent i Region Gävleborg.

Bibliotekskonsulent Ann Östman hälsar välkommen till makermässa i Gävle.

#hackabibblan pågår i Gävle 12–13 oktober. Den riktar sig till personer med intresse för skapande, hantverk och teknik i offentliga miljöer, och de anmälda deltagarna är huvudsakligen bibliotekspersonal. Det är årets event för kreativa makers, enligt huvudarrangören Region Gävleborg.

De får inledningsvis höra en föreläsning av Peter Parne i ämnet "Kunskapsinhämtning i framtidens digitala samhälle". På fredagen ska Harriet Aurell föreläsa om varför skapande är njutbart.

LÄS MER: AB Kultur intervjuar Gävles makerspace-expert - "Folkbildningen behöver mer lysdioder"

Kretskortpyssel  i makerspace.

Mer läsning

Annons