Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man hade befarat Full frys med Stefan och Krister"

Annons

Göran Hägglund behöver inte oroa sig för att hitta folk från overkligheten i riksdagsbänkarna.

Efter hans utspel om kulturetablissemanget som en elit distanserad från verkligheten, kommer enkätsvaren från svenska riksdagsledamöter väl tajmat. Någon risk att Sverige styrs av en kulturellt avlägsen elit finns, att döma av svaren, inte.

En och annan vågar sig på högkulturen, men annars cirkulerar kulturintresset kring gravitationspunkter som Stieg Larsson, Bruce Springsteen och ”Mamma Mia”.

Många väljer också att nämna eget kulturutövande som sina främsta upplevelser. Kanske är det ännu mer folkligt än Stieg Larsson-smaken – i Sverige, med allt från blockflöjt i småskolan till deckarkurser för vuxna, är kultur lika mycket någonting som man utövar själv.

Man kan förstås raljera över enkäterna, men i många av svaren skymtar ett brett och allätande kulturintresse som snarare ökar än minskar respekten för politikerna. Till och med Göran Hägglund har ett kulturintresse som hans debattinlägg inte skvallrar om, med New York-jazz och Graham Greene. Man hade befarat ”Full frys” med Stefan och Krister och ”ett riktigt bra dansband i Bingolotto”.

Anders Borg, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt anser sig ha för lite tid för att svara.

Innebär det ”inte tid att svara”, eller ”inte tid för kultur”?

Annat än Da Buzz-lyssnandet vid dammsugningen, förstås.

Mer läsning

Annons