Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människans planetförstörelse

/

Människan är mycket liten i Jan Brobergs konst. Sedd från ovan, uppställd på stora fält. Människan tror gärna att hon är stor på jorden, men Jan Broberg ser henne i en rimligare storlek.

Annons

Med hjälp av grekisk mytologi, men också naturfolkens myter, frågar sig Jan Broberg vad vi har gjort med den planet som vi har fått till skänks. Eller till låns, kanske det ska vara. Han refererar till berättelsen om hur Hades, underjordens härskare, rövade bort Demeters dotter Kore. Demeter var åkerbrukets gudinna, som svarade för jordens fruktbarhet, och med Kore i underjorden uppstod återkommande perioder av missväxt.

Ibland på konstutställningar får man ha de senaste popkulturella referenserna uppdaterade, men i detta fall hämtar konstnären inspiration från uråldriga texter.

Flera av verken består av vida vyer över åkrar, som framträder i form av färgfält på målningarna. På dessa fält har Jan Broberg klistrat in gestalter, särskilt en återkommande figur med hund som blickar upp mot skyn, på spaning efter Ikaros som flög för högt och hybrisföll mot jorden. Många detaljer finns att upptäcka, då Broberg jobbar samtidigt med stora och små perspektiv.

Det är en tematiskt sammanhållen utställning som han visar i Galleri Rosa Huset. Varje målning ger sin bit av pusslet i Jan Brobergs civilisationskritik. En detalj kan återkomma i en annan målning och där få sin förklaring.

En vanlig reaktion på de första bilderna av jordklotet från rymden sägs vara ömhet. Vårt hem i universum såg plötsligt så ensamt och sårbart ut. Jag tror att vi skulle må bra av att göra som Jan Broberg – se världen ovanifrån oftare, och se oss själva som de små djur vi är.

Mer läsning

Annons