Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltidens coola kvinnor

/
  • ”... hatt till, huva ifrån ...?” hade bokrelease i Gävle.
  • Kerstin Stenson från Gävle har med bevarade testamenten som grund skrivit en bok om medeltidens kvinnor.

Kerstin Stenson från Gävle vill lyfta fram medeltidskvinnan. Hon ger i dagarna ut boken ”... hatt till, huva ifrån ...?”, som innehåller hård kritik mot manliga historieskrivares genusblindhet.

Annons

I boken ”... hatt till, huva ifrån ...?” presenterar Kerstin Stenson resultatet efter att ha gått igenom bevarade testamenten från medeltiden. Genom detta – att redogöra för hur många kvinnor som skrev testamente – vill hon visa på att kvinnorna hade ett stort inflytande.

– Mycket manlig historia har skrivits. Men jag är mer nyfiken på kvinnornas historia, säger Kerstin Stenson som är utbildad lärare och etnolog.

Hennes genomgång visar att 25 procent av testamenten har skrivits av kvinnor, 67 procent av männen och 7 procent är gemensamt skrivna. Med tiden ökar antalet testamenten skrivna av kvinnor.

En aspekt som boken lyfter fram, är hur många kvinnor låg bakom de svenska kyrk- och klosterbyggena. Det var kvinnorna som tjänade på kristendomen, ”till skillnad från männen som redan hade tillträde till en angenämare existens efter döden.”

– Det fanns många starka, driftiga kvinnor. Coola kvinnor.

Hon har exempel på sådana starka kvinnor, men vill än så länge hålla dem för sig själv, till framtida skrivprojekt.

– Unga kvinnor har inte så många starka historiska kvinnor att identifiera sig med. Det är Heliga Birgitta. Punkt.

Hon skriver kritiskt i boken om hur en manlig historieskrivning har marginaliserat kvinnorna.

– Jag sticker ut hakan om manliga historieskrivare. Jag tycker att det är nonchalant att skriva att ”det kan användas till myskvällar i Fi”, säger hon om Jan-Öjvind Swahn som uttrycker sig på det sättet i en av sina böcker.

”... hatt till, huva ifrån ...?” är en bok som främst riktar sig mot den akademiska världen, men hon planerar också att skriva mer lättläst om medeltidens kvinnor längre fram.

– Jag vill nå utanför den akademiska ankdammen.

Mer läsning

Annons