Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medietvätt av smutsig själ

/
  • KÄR OCH GALEN. Alex Schulman har skrivit en bok om hur han träffade sin fru och blev pappa.
  • ”Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött”

Annons

Med ett par resväskor i vardera handen lämnar Alex Schulman ett förhållande och ett tidigare liv. När ”Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött” inleds är Alex Schulman alltjämt den ondbloggande taskmörten, och den andra hälften av det uppbrutna förhållandet är hans kvinnliga motsats i bloggosfären, Katrin Zytomierska. Tillsammans var de gallans Måns Zelmerlöw och Marie Serneholt.

Men som vi som följer Alex Schulmans liv vet, är han i färd med en complete makeover av sin image medels en snyftig pappabok. Han ska inom ett år ha hittat kärleken, blivit far och medietvättat sin smutsiga själ.

Jag har störst nöje av ”Att vara med henne …” inledningsvis, när han miserabel hänger runt på barer av ovilja att gå hem, och inte alls för att jag åstundar att se Schulman lida. Som bäst påminner dessa stycken om Hjalmar Söderberg, ett svart flanerande i Stockholm – Schulman är som sonen Martin Birck aldrig ville ha. Självföraktet är kompakt, och han rör sig mellan bardiskarna likt ett porträtt av Lucian Freud. Men det är ett porträtt som blixtsnabbt istället gör omgivningen ful och tarvlig; Alex Schulmans ökända elakheter är ett slags projicerat självförakt.

Men så, ett ljus i mörkret. Amanda Widell, vacker och ouppnåelig, en stjärna i Stockholmsnatten. Nervös och fumlig uppvaktar vår berättare henne, och han hymlar inte med sin skolpojksaktiga blyghet och obekväma konversationsförsök. Det som följer är en underhållande, om än föga originell, datingkomedi, som blir mindre tilltalande ju närmare han kommer sitt mål. Liket av hans förra förhållande hinner knappt stelna förrän han har gjort den nya flickvännen med barn.

Materialet till ”Att vara med henne” är egentligen för tunt för att räcka till en bok, men Alex Schulman har en förmåga att göra saltad sockervadd av sitt liv, fluffa upp livets skeenden till anekdoter och krönikor som håller kvar strålkastaren på honom själv.

Men att hålla uppe energin genom all denna puttinuttighet förmår han inte, för det krävs minst en Nora Ephron, och livet har också nackdelen av att inte låta sig formas efter strukturen hos den klassiska Hollywood-filmen. För författarens skull får vi hoppas att det inte blir någon skilsmässa att skriva om, även om en sådan säkerligen ger bättre stoff.n

ny bok

Alex Schulman

”Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött”

(Piratförlaget)

Mer läsning

Annons