Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men är små­båtar och whisky verkligen kultur?

Säga vad man vill om kulturhuvudstadsprojektet – det har i alla fall fått fart på några kommuner i landet.

Annons


Säga vad man vill om Gävles chanser i tävlingen men faktum är att den ansökan som nu föreligger kanske är den mest ambitiösa bland de svenska ansökningarna (såvitt vi kan bedöma, allt är inte helt färdiga med sina). Bortåt tre hundra sidor text (nåja, hälften om man betänker att ansökan presenteras både på engelska och svenska) och med en katalogaria långt bättre än Don Juans: här är allt med.

Gävle satsar på idrott och musik, på handikappade och småföretag, på skulpturer och läståg, på att göra sig jättesynligt på internet, på integration; på landsbygden och parkerna i staden, på busskurerna (”ett galleri nära dig”) och gatuopera, på design, film, dans och så en liten smula på teater.

Gävle tänker sig att bygga fram ett nytt bibliotek till den här tidpunkten och att förverkliga det där projektet med om- och utbyggnad av och kring Strömvallen och konserthuset. Gävle vill ha hit världsstjärnor som Bill Viola och Yoko Ono, samtidigt som kommunen vårdar de sina i stadsdelsprojekt (Sätra, Nordost), inbjuder till busspoesi, läståg och ett världsmästerskap i tidningsteckning. Gävle ska lysa som en levande fyrbåk på word wide web. Gävle satsar på världsmusik, Strauss och elektroakustisk musik.

Det är ingen hejd på idéerna. Och kommunen har valt att inte sortera bland dem alls, bara rada upp dem. I stället har man försett sin ansökan med ett antal texter som finns där för att ge en bild av en stad som befinner sig i en levande region och har gamla rötter men som samtidigt sträcker sig med entusiasm mot framtiden och alla dess möjligheter.

Må vara att bilden känns en smula glansig. Men hellre det än den självplågaranda som präglat en del debattinlägg kring satsningen.

Tråkigt är det ändå att Gävle kommun och dess projektgrupp inte riktigt vågar stå upp för de goda kulturtraditioner som staden har. De nämns, visst, de finns med i katalogarian (alla ska med...). Men de får ordentlig plats i programlistan bara när de har något stiligt framåtsyftande och gärna digitalt i sina planer.

Det i sin tur hänger ihop med att man inte har vågat värdera alla de förslag som kommit in. Allt ska med som sagt, och allt är lika fint och bra och käckt och idrott är kultur och parker är kultur och småbåtar är kultur och järnvägar är kultur och whisky är kultur.

Ur ansökan växer bilden av ett Gävle som förtjust konstaterar att allt som ska hända i den här staden och dess omnejd framöver egentligen är kultur.

Om den kultursynen kan vinna juryns gillande återstår att se.

Mer läsning

Annons