Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men hur räknar du, Jimmy?

Inte oväntat hakade den kulturfientlige gläfsarpopulisten Jimmy Nordin, Befolkningspartiet, på förra veckans Timbro-debatt om att kommunerna borde spara in på sina kultur- och fritidsverksamheter.

Annons

I ekonomiska kristider har kommuner inte råd med extravaganser som kultur, lyder resonemanget, och Timbros Thomas Idergard exemplifierar i sin DN Debatt-text bland annat med att Gävle ökar sin budget för kultur- och fritid, samt att Sandviken tar över en arena som ”har tre gånger så stor isyta som Globen och rymmer 10 000 åskådare, vilket nästan motsvarar en tredjedel av hela kommunens invånarantal.”

Tur för Gävles kulturpolitiker att Idergard inte har tagit några rundor i rosa-bil-rondellen.

Jimmy Nordins och Thomas Idergards ryggmärgsreflexer står i skarp kontrast mot ett resonemang som förs i senaste numret av den amerikanska tidskriften The Atlantic, där 15 förslag lämnas på hur världen ska kunna kravla sig upp ur krisen. Ett av dem: ge pengar till konsten.

”Konstnärer tillhör den allra fattigaste samhällsgruppen. När de får pengar spenderar de dem både snabbt och på ett grundligt sätt.”

Blott 30 000 dollar räcker för att skapa ett nytt jobb inom kultursektorn, enligt The Atlantic, medan det krävs en miljon dollar för att skapa ett nytt jobb genom att bygga vägar.

De vägar som Jimmy Nordin vill bygga för kulturbudgeten.

Mer läsning

Annons