Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mina bästa bokreatips

/
  • Start tisdag. Passa på att rycka åt dig Tomas Tranströmers samlade dikter för endast 79 kronor.Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Det går utför med bokrean.
Vi hör det varje år och olyckskorparna kraxar allt starkare.

Annons

När bokmomsen sänktes sjönk priserna och sen dess har nätbokhandeln dumpat marknaden ännu mer. Bokhandeln har det kämpigt och bokrean har tappat sin gamla festroll.

Så. Nu vet du. Och kan med fördel passa på och njuta extra mycket för det blir en rea i år också. Den startar i morgon och visst kan man hitta bra saker där.

Här kan man till exempel lägga vantarna på nationalupplagan av Strindbergs samlade verk för endast 59 kronor styck (Akademibokhandeln – hittar den inte i Bokias katalog). Man kan rycka åt sig Tomas Tranströmers samlade dikter för 79 kronor (Bokia – boken finns också i pocket, men den inbundna tål fler bläddringar). Man kan lära sig åtskilligt om slaveriets historia genom Dick Harrison böcker (129 eller 139 kronor styck).

Historia har lockat många läsare det senaste årtiondet och det märks i katalogen, utbudet är enormt. Svårt att orientera i mängden, men för egen del söker jag bland kända namn som Peter Englund (hans bok om drottning Kristina går nu), Dick Harrison, Robert Fisk och kanske Anthony Beevor. I katalogen hittar jag också Moa Matthis spännande bok ”Pionjärer och feminister” om fyra fascinerande kvinnor i historien som alla sprängde gränser.

Barnböcker finns det gott om. Passa på och köp! Man kan alltid ge bort. Till exempel en klassiker för de minsta som ”Max nalle” av Barbro Lindgren och Eva Eriksson eller ”Min skattkammare” i några olika varianter. Själv skulle jag slå till med ”Boken om Gittan” av Pia Lindenbaum. Den rymmer båda ”Gittan och gråvargarna” och ”Gittan och fårskallarna”; ren njutning.

Memoarerna visar oss hur fort tiden springer i väg. Nu går till exempel Göran Perssons ”Min väg, mina val”. Intresserad, någon?

Mer tidlösa är Kenne Fants bok om Alfred Nobel och Per Svenssons om vår nuvarande kungs pappa. Läsvärd är garanterat Simon Sebag Montefioers ”Den unge Stalin”.

Som vanlig flödar bokrean över av kokböcker, deckare och hobbylitteratur. Men se upp med deckarna – åtskilliga lär finns i pocket.

Annons