Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedia-dramatiken fortsätter – kulturchefen slutar

Annons

Nu lämnar också kulturchefen Gunilla Kindstrand Mittmedia, tidningskoncernen som det stormar kring. Senast efter Dagens Nyheters skandalnyhet förra veckan, och i somras när både vd och högsta redaktionella chefen plötsligt slutade.

Båda Gävletidningarna och ytterligare ett stort antal landsortstidningar i Norrland och Mellansverige tillhör Mittmediakoncernen. Gunilla Kindstrand tillträdde som kulturchef 2014 och har sedan dess haft det övergripande ansvaret för Mittmedias kulturredaktioner, dock enbart medverkat och synts på den borgerliga pressens kultursidor.

Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand slutar och lämnar koncernen.

I ett internt nyhetsbrev meddelades på onsdagen att hon slutar efter arbetet med att ha ”skapat en struktur” för koncernens kulturbevakning. Den har inneburit bland annat att de flesta Mittmediatidningar publicerar lokalt kulturmaterial men därutöver delvis samma texter. Undantaget är Arbetarbladet och Dala Demokraten som fortfarande har fristående kultursidor, och Östersunds Länstidningen – dock endast i sin pappersupplaga.

Det har varnats för en likformig kulturbevakning med allt färre röster.

Men enligt den bild som Gunilla Kindstrand gav när hon började jobbet var samordningen av kulturbevakningen en räddningsinsats. Utan den skulle samtliga kultursidor varit i fara. Däremot fick kulturredaktionerna i Gävle finna sig i att i ett slag bli halverade.

– I dag har vi en stabil organisation, med starka lokala röster och tydliga specialkompetenser. Samtidigt som vi har genomfört en ansenlig ekonomisk besparing har vi ökat publiken och publikengagemanget väsentligt. Grunduppdraget är utfört och jag vill framöver kunna organisera mitt yrkesliv på ett nytt vis, via eget företag”, säger Gunilla Kindstrand som förklaring till sitt beslut.

Även nytillträdde vd:n Per Bowallius kommenterar: ”Vi har ett stort ansvar att fortsätta förvalta och utveckla vår kulturbevakning i den anda som Gunilla har etablerat”.

Hur det ska tolkas kommer att visa sig. Någon efterträdare nämns inte. Jag känner mig långt ifrån lugn.

Men beskedet om att kulturchefen slutar ger kanske anledning till oro djupare än för bokrecensioner. I den storm som också är den stora lokaltidningskrisen.

Den kris som häromdagen fick kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att meddela att hon tänker komma till Gävleredaktionerna på studiebesök för att se verkligheten på landsorten med egna ögon.

Mittmedias tf redaktionella chef Anders Ingvarsson beklagar Kindstrands avgång. Med bland annat orden att hon förutom kultursamordnare varit ”en mycket stark kraft i byggandet av nya Mittmedia”.

Vill allt färre vara med och bygga?

Somliga kallar å andra sidan det som händer för att riva. När landsbygden med sin urholkade lokaljournalistik berövas en av demokratins grundstenar (Norrlandsdebattören Po Tidholm i Dagens Nyheter 22/8).

Annons