Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möbeldesign från Åshammar

/
  • ”Junction”. Det är en utomhusbänk och den har duon i formforyou gjort tillsammans. Ett exempel på hur deras arbeten ser ut.
  • I form. Det här är formforyou.
  • Annas bänk. Den heter Rasken, är fjord i trä och monteras utan skruv. Den ingår i Ikeas serie PS 2009 som kommer att finnas på Ikea Gävle från april.
  • Tar form i trä. Anna Leckström och Kolbrún Leosdottir skapar möbler, lampor och annan inredning. Nu debuterar de med sitt nystartade företag på möbelmässan i Stockholm. Foto: Karin Månsson
  • ”Dupplica”. En soffa skapad för det offentliga rummet.

Anna från Åshammar och Kolbrún från Island har en liten bebis ihop. En nästan nyfödd designfirma som heter formforyou. De fick sitt varumärke klart så sent som i höstas och om några dagar debuterar deras hjärtebarn på möbelmässan i Stockholm och kommer ut med både stol (fåtölj), bord och lampor.

Annons

Anna Leckström och Kolbrún Leosdottir är möbelformgivare. En konstnärlig gren som kräver mycket kunskap och där jobben visserligen görs av men inte direkt växer på träd.

Men Anna och Kolbrún är inte särskilt bekymrade. Vinden har blåst i deras riktning och de har massor av idéer och planer för sin firma. Den ska växa, säger de. Den ska inte enbart göra möbler utan även andra saker.

– Möbler är grunden, men vi vill i framtiden också satsa på designtjänster och helhetslösningar.

Jag träffar dem på Kungsholmen i Stockholm. Där har Anna hyrt in sig hos en annan formgivare som dessutom ger henne jobb mellan varven. En liten men funktionell lokal med fyra skrivbord och några rejäla datorer. I datorn har Anna och Kolbrún sina skisser och modeller. Men allt som ska med på mässan finns också där, bordet och en lampa och stommen till stolen – den står i ett hörn och väntar på sin klädsel.

Anna och Kolbrún jobbar tätt ihop. De sitter antingen På Kungsholmen eller hemma hos Kolbrún som har sin verkstad i källarplanet till familjens villa i en Stockholmsförort.

Nu är vi här och Anna och Kolbrún bjuder på kaffe och croissanter och berättar om sitt samarbete och sina planer.

De möttes på Carl Malmstensskolan där de båda har gått. Det är en treårig utbildning som har gjort dem båda till ”akademiska formgivare”.

Men vägen till Malmstensskolan var längre än vägen genom den.

Anna Leckström växte upp i Åshammar. Bägge föräldrarna arbetade i skolan och har uppmuntrat sina barn till skapande aktiviteter.

– Jag har alltid känt att jag har haft stöd hemifrån, säger Anna.

Genast efter studenten på Hammargymnasiet i Sandviken gav hon sig ut i världen. Hon reste runt i många år och arbetade i Israel, England, Australien och Frankrike. Medan hon bodde i Frankrike gick hon en treårig designutbildning i Belgien. Där föll allt på plats för henne och hon sökte sig till Malmstensskolan.

Också Kolbrún Leosdottir har kunnat ta spjärn i sin barndomsmiljö.

– Pappa är arkitekt och mamma är hårfrisörska. Så jag har suttit på pappas ritbord sedan jag var liten.

Hon började med att gå på konstskola. Men kände sig ändå inte tillfreds utan hon vandrade vidare och lärde sig trä på Nyckelviksskolan innan hon kom till Malmstensskolan.

Och där träffades de, Kolbrún och Anna. Och upptäckte genast att de ville ungefär detsamma. Så de startade sitt företag och tänker sig att så småningom bredda sin repertoar och släppa in fler formgivare.

– Men först måste vi komma i gång på allvar.

Det har de snart gjort. Att ta sig in på den stora möbelmässan i Stockholm (Stockholm Furniture Fair) är ett konststycke. Många fler söker än som finns platser. Men de klarade det och är jätteglada att de har fått chansen.

De jobbar både mot offentlig miljö och hemmiljö. På mässan visar de möbler som främst är tänkta för offentliga sammanhang.

– Det fina med offentlig miljö är att man vet att möblerna kommer till nytta. Och så handlar det oftare om större upplagor än man gör för hemmiljö.

Fåtöljen och bordet som de visar är båda gjorda i plywood.

Fåtöljen är tillbakalutad, en så kallad lounge chair, och bordet har en lätt utdragen form – det heter ”Kite” vilket är engelska för ”drake” (sådan som man flyger alltså).

Lamporna som jag tittar på ser ut som väldiga klädnypor; de finns i olika format och kan både stå på golvet och hängas på väggen.

Än så länge ger jobbet i formforyou inga stora inkomster.

– Du vet, här handlar det om utdragna processer så det kan ta år innan en möbel ger något alls tillbaka.

Anna försörjer sig nu med att knäcka extra för andra formgivare och så arbetar hon med förståndshandikappade. Kolbrún har haft chansen att göra en stol som säljs av den franska möbelfirman Roche Bobois och den ger henne nu vissa royalties.

Och för Anna ser det ljust ut.

Hon har nu ett frilanskontrakt med Ikea. I vinter har det svenska jätteföretaget lanserat en bänk som hon har gjort. Den heter Rasken och ingår i serien PS 2009.

– Ikea är toppen, tydliga uppdrag, ordning och reda, inget fuffens, säger de båda.

n

Mer läsning

Annons