Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mönstermani från omobil tid

/

Annons

Telefonklotter kallades det förr. Jag vet inte om fenomenet finns längre. Folk som pratar i mobiler är oftast på gående fot. Eller har hörlurar och båda armarna fria för att göra viktigare saker än klottra.

Men telefonklotter är vad Gunilla Rådströms tuschteckningar påminner om. Pappersark som fyllts med täta mönster i manisk upprepning och ända ut i kanten. Kanske ville rösterna aldrig lägga på luren…

Man kan föreställa sig att samtal med olika personer gett upphov till olika slags linjer – vågiga, taggiga, spretiga, inkrökta. Man hittar också klotterpennans typiska stjärnor, blommor, schackrutor och spindelnätsformationer.

Detta visa Gävlekonstnären Gunilla Rådström i en ny utställning på Gävle sjukhus Galleri Elixir. Den innefattar även måleri där bland annat kattvarelsers rörelser fångas i ett dunkel.

Rådström har arbetat som bildlärare och konstpedagog i Gävle under många år och även haft många egna utställningar. Kollektionen i Elixir är udda sammansatt av behärskat välstämda målningar med delvis abstrakta motiv – och maniska fylleriövningar. Men de minnesframkallande mönsterkompositionerna ger i alla fall en kick.

Utställningen öppnar lördag 4 juni och kan ses under sommarens första del, till 1 juli.

Mer läsning

Annons