Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museer allt populärare på sommaren

/
  • Visbys kyrkoruiner är ett av dragplåstren hos Gotlands museum
  • Med anledning av att Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år senare i år ställer Bohusläns museum ut fotografier från ett av hennes besök i Fjällbaka.
  • Än i dag bedrivs jordbruket på Jamtli i Östersund med endast hästar som dragare.

Länsmuseerna lockar allt fler besökare under sommaren. I fjol var Gotlands museum och Bohusläns museum de populäraste under perioden juni–augusti.

Annons

Förra året skedde i genomsnitt 35 procent av besöken på länsmuseerna under sommarmånaderna juni, juli och augusti. De mest besökta var Gotlands museum, Bohusläns museum och Jamtli i Östersund, visar en sammanställning från Riksförbundet Sveriges museer.

– Det känns självklart bra. Museer ses inte längre som det där torra utan nu vinklas utställningar för att locka fler besökare. Hos oss är det medeltidsutställningen och aktiviteter i ruinerna som lockar mest folk, säger Lars Sjösvärd, länsmuseichef på Gotlands museum.

I en Sifo-undersökning som gjordes i maj uppgav 74 procent av de tillfrågade att de besöker museer under sommaren, vilket är en ökning med fem procentenheter från i fjol. Lars Sjösvärd tror att länsmuseernas ökade aktivitet i debatter lockar både fler yngre besökare och turister.

– Museer räknas som demokratiska institutioner som jobbar med mångfald och genus, utan att vara partipolitiska. Om man tar mer debatter och är mer aktiv som museum lockar det yngre besökare, säger han och konstaterar att det även kan bero på att museet marknadsför sig mer i sociala medier. (TT)

Mer läsning

Annons