Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysells verk var bland de bästa nykomponerade jag hört

Centralverket i torsdagens konsert var utan tvekan Mattias Lysells komposition ”Concerto for electric bassoon & orchestra”. Sen får konserthuset döpa konserten efter Mozarts symfoni hur mycket de vill. Den var inte huvudnumret i mina öron.

Annons

Lysells verk var bland det bästa jag hört av nykomponerat slag.

Kanske för att där fanns en flört med popmusik, eller kanske för att jag envisades med att associera till jazzsaxofonister när Matell drog igång med sitt fagottspel, och därigenom kom att tänka på min pappa som älskade Charlie Parker. Hur som helst blev jag helt frälst och fullkomligen älskade den trolska klangbilden i första satsen, med orkestern som en matta mot den elektriska fagotten.

Orkestermellanspelet var också häftigt, med ett intensivt staccato i stråkarna. 

 Andra satsen var den mer popiga, där alla stämmor fick vara rytmsektion vid något tillfälle. Kanske fantasin drog iväg med mig, men jag tyckte melodin och tempot påminde om Abbas ”Under Attack”. Anders Matell hade under hela framförandet ett jazzigt förhållande till sitt spel, och harmonizern som han använde gav många sköna harmonier och blåa toner.

Men är det inte lite fusk att på ensam spela flerstämmigt på ett entons-instrument?

 Schuberts ”Uvertyr till Rosamunda” är ett vackert stycke som tack och lov inte rönte samma öde som de två teaterstycken det förekom i.

Dessa är glömda sedan länge, men borde – om man ska döma av musiken – ha varit fascinerande.

Mozarts 40:e är vacker, mer allvarlig än tidigare alster men trots detta älskad och ofta spelad. Lite för ofta i min mening, och då är jag ändå väldigt förtjust i Mozarts kompositioner.

Gérard Korstens dirigentstil var minst sagt varierande. Först tycktes han åt det minimalistiska hållet, men i Mozarts symfoni blev rörelserna väldigt stora. Anpassar sig efter musiken, verkar det.

Nu ser jag verkligen fram mot Lysells nästa komposition!

Bodil Proos

Mer läsning

Annons