Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik rakt ut till, och rakt in i åhörarna

Stackars alla er som inte var där. Stackars alla ni som missade Folkmusik från Bulgarien på Konserthuset i går. Har folk fått för sig att folkmusik är töntigt? Att det bara är en massa gnisslande fioler och studsande knätofsar? Så. Är. Det. Ej.

Annons

Först spelar bara musikerna. I vackra och färgsprakande folkdräkter. Då är det som att vara på en fest i Sofia och familjens bästa musiker slänger ihop en låt av gamla traditionella visor. Hesa toner från kavalen och gadulkan, en flöjt och en fiol. Svängig rytm från tvåfällstrumman tupan och gitarren, och genomträngande slingor från melodisäckpipan gayda.

Sen kommer sångerskorna. I ännu grannare folkdräkter och med stora kransar av blommor i håret. De sjunger toner som är så nakna och rena att man fattar smärtan och kärleken utan att kunna ett ord bulgariska.

Gruppen är sammansatt av Bulgariens främsta musiker. Musiker som är med i bulgariska radions folkmusikorkester, musiker som är välkända studiomusiker, musiker som varit med i Riverdance och utbildade och prisbelönta folkmusiksångerskor.

Theodossi Spassov är mannen som med sin kaval står i spetsen för gruppen. Han visar upp sina färdigheter på flöjten. Han spelar på tvären och baklänges, han blåser i den som en trumpet och han till och med sjunger stämmor till flöjtens toner.

Han är duktig. Men det är även de andra musikerna. Med leenden och ständig ögonkontakt med varandra märker man att många toner och slingor kommer i stunden. Sådant som inte övas in eller läses efter noter. Sådant som är äkta folkmusik.

Folkmusiken från Balkan och Östeuropa kännetecknas av gälla sånger med smärtan utanpå tonen. Inget inlindat och förskönat, bara sång och musik rakt ut till, och rakt in i åhörarna. Den kännetecknas även av synkoper, taktbyten, baktakter och en massa sväng. Så där så att om man hade haft knätofsar på sig i går så hade de studsat all världens väg.

Joanna Grubbström

Mer läsning

Annons