Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operasångare hem till gården

/
  • Tenoren från Skärplinge. Fredrik de Jounge firar hemkomsten med konsert i Leufstabruk.

Han har bott i Tyskland, i Schweiz, i Finland och i Amerika. Liksom ett antal år i Stockholm. För inte tala om alla jobbresor som han gjort och gör.
När tenoren Fredrik de Jounge kom hem till gården i Skärplinge i julas uppfylldes han av en stark känsla: här vill han bo.
– Här finns lugnet som jag sökt i flera år.

Annons

Så nu är han tillbaka i sitt föräldrahem i Skärplinge och firar det med en hemkomstkonsert, en riktig galadito med två skönsjungande gäster, Tua Åberg och NaNa Hedin och en pianist, Samuel Skönberg.

Konserten äger rum i Leufstabruk kyrka i dag söndag klockan 17. Och den bjuder både på välkänd operamusik, till exempel av Puccini (”La Bohème”), godbitar ur Björn&Bennys moderna klassiker ”Chess” och ”Kristina från Duvemåla” och åtskilligt vokalt örongodis.

Han talar vackert om alla sina gäster, inte minst då om NaNa Hedin som han också arbetat ihop med tidigare. För han må vara en operascenens förstetenor, men han gillar att vidga repertoaren och sjunga åt pop- och rockhållet, liksom han gärna medverkar i kyrkokonserter.

Fredrik de Jounges liv har alltid kretsat kring sången. Redan före Operahögskolan var han en känd kyrkosångare i sina trakter. Efter utbildningen försvann han snabbt utomlands – tenorer är eftertraktade. Först till Tyskland där han genast fick anställning på en opera.

Sen har det gått nästan i ett. Ett tag höll han nästan på att köra slut på sig, så mycket sjöng han.

– Man måste ha ett liv också, konstaterar han efteråt.

Han har sjungit mycket också på svenska operascenener, på Folkoperan, Norrlandsoperan, Confidensen med flera.

Nu ska han ta det lugnare, försäkrar han – men redan om några dagar far han på gästspel till Tyskland.

Han säger att han skulle vilja göra mer kring opera i sina hemtrakter. På Leufstabruk brukar han vara med, men han kan tänka sig ännu mera.

– Och hur är det med Gävle Teater? Kan man inte göra lite opera där? Funderar han.

Fredrik de Jounge började sin operakarriär på Gävle Teater och har aldrig glömt det. n

Mer läsning

Annons