Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orkesterlivet kan börja

/
  • Minns Ted Gärdestad. Janne Schaffer är ett ankare i vårens konsert. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
  • Dirigentlöfte. Rei Munakata kommer till Sandviken i vår.Briljant. Mezzosopranen Eva Berggren kan höras i höst.

Annons

Det går bra för Sandvikens orkesterförening. Den möter publikens olika krav med ett varierat program, från symfoni till visa. De stora stiftelser som håller sitt vakande öga över olika verksamheter i kommunen (Göranssonska med flera) ser också till symfonikerna. Omgivningen är intresserad av orkestern så i år gästspelar den både i Hudiksvall och i Gävle.

Orkestern lönar sina trogna lyssnare med ett digert program i vinter. Tretton spelningar gör den vilket är fler än på många år.

Sandvikens symfoniorkester har gott rykte, en amatörorkester som lockar till sig många unga dirigentlöften och goda sångare. Den är till nytta för kommunen. Vilket bör påpekas i dessa spartider.

Höstens höjdpunkt är en operagala i november. Så många medverkar där att arrangemanget inte får plats i Sandvikens Folkets hus! I gengäld bjuder orkesterföreningen sina trogna på bussresan till Gävles konserthus.

I operagalan medverkar fyra solister, bland andra Eva Berggren som vi hört briljera i flera sammanhang tidigare, ett hundratal körsångare och hela orkester, alltså ett femtiotal musiker. Och presenterar en hel kavalkad av utsnitt från operalitteraturens guldålder, 1800-talet. Räkna med Verdi, Puccini, Rossini, Bizet. Tänk ”Aida”, ”La Traviata”, ”La Bohème”, ”Barberaren i Sevilla” och ”Carmen”.

Stellan Alneberg är operakonsertens självskrivne dirigent.

Säsongen börjar i en intimare form. I dag bjuder symfoniorkestern på musikkafé i restaurang Bolaget i Folkets hus. Presenterad av Anders ”Kråkan” Åberg och med Anders Ericsson vid dirigentpulten.

I oktober framför orkestern Vivaldis ”gloria” i Sandvikens kyrka. Medlemmar ur Sandvikens och Torsåkers kyrkokörer deltar och dirigent är Ann-Mari Aldén.

Under vintermånaden de traditionella konserterna, dels en julkonsert i Sandvikens kyrka – där Robert Sund gör ett kärt gästspel – dels några konserter i Högbo kyrka i samband med trettonhelgen samt Minneskonserten i Sandvikens kyrka i januari.

En riktig klassikerkonsert ska finns med varje säsong. Årets klassiska äger rum i mars, omfattar verk av Mozart och Schumann, har den välkände valthornisten Ib Lanzky-Otto som solist och den lovande unge japanen Rei Munakata som dirigent.

Säsongens populärkonsert blir i april och har temat Ted Gärdestad till minne. Janne Schaffer, Jan Johansen, Tina Leijonberg med flera deltar tillsammans med Michael Bäck Band. Och förstås symfoniorkestern. Dirigent är Ulf Wadenbrandt.

Säsongens mest hedrande uppdrag: att delta i invigningen av Göransson Arena. Boka in 30 maj för denna begivenhet som säkert blir något alldeles extra. n

Mer läsning

Annons