Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rallarvisor i Sandviken

/
  • Antonsson, Bölja och Engman uppträder med rallarnas visor på Drömfabriken.

Allt började när Johanna Bölja hörde en inspelning med en gammal hälsingerallare som sjöng. Hon bildade en trio, och i kväll spelar de och sjunger rallarvisor på Drömfabriken i Sandviken.

Annons

Det var Karl Jernberg från Järvsö som satte i gång det här projektet kan man säga. Det var när sångerskan Johanna Bölja hörde en gammal inspelning av honom när han sjöng rallarvisor som hon blev såld.

"Jag är en sådan som alltid först lyssnar på melodierna, men här blev jag fängslad, det gick inte att komma undan sången och texten. Han sjöng så mjukt och berättande. Och så vad det ju också vad de handlade om, det liv rallarna hade", har hon berättat för tidnigen Lira.

Det var under decennierna kring det förra sekelskiftet som rallarna drog våra järnvägar genom hela landet. Deras visor vittnar om hårt arbete, stora risker och om en vemodig längtan i bröstet.

Johanna Bölja drog ihop en trio tillsammans med Per Engman, som tidigare mest spelat irländsk folkmusik, och Görgen Antonsson, violinisten och riksspelmannen från Vallsta som jobbar på Folkteatern här hos oss.

Deras album "Rallarnas visor" kom förra hösten och fick fina recensioner. I kväll spelar de på Drömfabriken i Sandviken.

Mer läsning

Annons