Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålande trombonkonsert

I går var det åter dags för Gävlesonen Jonas Bylund att tillsammans med sina trombonelever bjuda på varierad musik i Staffans kyrka.

Annons

Bylund, som är professor vid Hannovers musikhögskola, hade i år med sig elva elever som verkligen visade sig på styva linan.

Inledningsvis, i den tyske barockkompositören Daniel Speers ”Sonata för 4 tromboner”, stod man utplacerade i kyrkrummet – på läktaren, längs väggarna och längst fram. Detta gav ett mäktigt surroundljud och var ett exempel på hur man kan utnyttja en kyrkas utsökta akustik.

Samma placering i Hildegard von Bingens ”O’Ecclesia”, där jag blev mest fascinerad över hur man kunde hålla en bordun mellan flera tromboner utan att en enda av musikerna hördes andas.

Mellan satserna i Knut Nystedts ”Music for 6 trombones” hade man lagt in tre franska danser av renässanskompositören Praetorius. Ett intressant upplägg och en kontrast till Nystedts moderna komposition med täta harmonier och effektfulla glissandon.

Arrangemanget till Händels ”Uvertyr ur Music for the Royal Fireworks” hade gjorts av en tidigare elev till Bylund. Med tio tromboner lät det inte alls oävet. Jag förundrades över att ingen snubblade, fastnade eller missade med draget i den tidvis snabba musiken.

Daniel Schnyders ”Trombone Quartet” var väl det verk som jag inte riktigt kunde ta till mig. En jazzig variant på kammarmusik. Visst var den spännande, och det framfördes briljant, men det var lite för många knepiga harmonier och kombinationer för min smak. Däremot blev jag överförtjust i sången som en av trombonisterna bjöd på i Young/Heymans ”When I Fall in Love”.

Avslutningsvis fem danser ur Tylman Susatos ”Dansereye”, också arrangerade av en elev till Bylund.

Högsta betyg till Bylunds elever efter denna strålande konsert. Och vill ni få en till chans att höra hur de låter så spelar de nationalsången i kväll i Läkerol Arena före ishockeymatchen.

Mer läsning

Annons