Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonerna bars på änglavingar

/
  • Storstilad kyrkokonsert. Gävle Symfoniorkester och Symfonikören, under ledning av Robin Ticciati, framförde Haydns sista stora verk i Heliga Trefaldighets kyrka.

Haydn stötte på Händels oratorier under sina perioder i London, och blev så rörd av ”Messias” att han tårögd utbröt att Händel var den störste mästaren av dem alla.

Annons

Det är klart, ”Messias” tillhör de mest kända och mest framförda, men kvaliteten i Haydns ”Skapelsen” står verkligen inte i skuggan.
Romantiska harmonier som Wagner skulle vara avundsjuk på dyker upp redan i ouvertyren, och det magnifika utbrottet ”and there was light” är bara så genialt.
Direkt därefter kommer så mycket glad musik att man riktigt känner att ljuset var en viktig, riktigt viktig del i skapelsen.
Här finns influenser från Händel (naturligtvis!), humoristiska beskrivningar och riktig glädje över naturens skönhet. Verkligen programmusik av
högsta rang, och en friskhet och vigör som andas ungdomlighet. Inte illa av en nästan 70-årig kompositör.

Tre briljanta solister, en orkester på spelhumör, en kör som tog i från tårna och en dirigent med totalkoll – kan det bli bättre? Jag tror inte det. Och av lördagspublikens respons att döma var det fler som tyckte så.
Christenssons sopranstämma passade bra i alla lyckliga melodier hon fick hugga tag i. Hennes koloraturinslag tog rösten till riktigt höga höjder.
Staples röst var som gjord för den här sortens musik, den var klar och stark.
Precis som jag skrev när han var här förra gången, tror jag hans röst även passar utmärkt i medeltida musik av till exempel Dowland.
Mirfin hade en mustig basröst med tydlig textning.
När gud skapade djuren som rör sig i jorden kom eftermiddagens lägsta ton. Oj, vad djupt ner den masken var!

Under framförandet kunde jag inte låta bli att fundera över om det finns någon lokal som kan mäta sig med en rymlig kyrkas akustik.
Här riktigt kände man hur tonerna bars fram av änglavingar och slöt in en i en varm filt av vacker och hoppfull musik. Dessutom skulle nog inte det här verket ha blivit vad det blev i en annan typ av lokal.
Nu blev det en fullträff!

Mer läsning

Annons