Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Va! Gävles symfoniker utan dirigent

/
 • Nytt grepp.             Flöjtisten Cecilie Løken är en av musikerna som ska leda symfonikerna i en serie konserter utan dirigent.
 • Magiskt instrument. Thereminen har antenner och elektromagnetiska fält! Solisten heter Carolina Eyck.
 • Ny huskomponist. Mattias Lysell ska skriva för Gävlemusikerna.

Nej, någon ny chefsdirigent kunde man inte presentera när Gävle Symfoniorkester kallade till presskonferens i Konserthuset på fredagen. Vem som ska efterträda Robin Ticciati vet man i dagsläget faktiskt inte ens på Konserthuset:
– Vi har inte ens någon på lut. En sådan här process tar några år och om vi har riktigt flyt så vet vi det till nästa säsong, förklarar konserthuschef Beryl Lunder.

Annons

Vad man däremot har hittat är en ny huskomponist: Mattias Lysell. Han blir den andra i raden med den titeln, efter Tobias Broström, i och med det treåriga projekt han nu inlett med Konserthuset och Symfoniorkestern. I höst börjar han skrivandet och någon gång under nästa år får publiken höra hans musik. Han planerar att skriva stycken för både större och mindre ensembler, bland annat en solokonsert där solisten samarbetar med en lite mindre grupp än vad annars är brukligt.

– På det viset blir alla solister i någon mening, det är ett sätt att lösa upp hierarkierna lite, säger Lysell.

Lysell, som har en bakgrund som cellist men också som elgitarrist och därmed en annan än den strikt klassiska, hoppas kunna integrera andra konstarter med musiken på scenen. Han har bland annat planer på att införliva fotokonst i konserterna, genom videoinstallationer.

Hans förhoppning är också att komma bort från den elitistiska stämpel som klassisk musik dras med.

Så, hur låter det sig göras?

– Jag tror svaret finns i det repetitiva. Det är klart man vill skapa nytt, men jag har också en stark förankring i traditionen. Och det tror jag är viktigt för att man ska kunna bli begriplig, att det går att känna igen.

Nu var det ju inte för Lysells skull man hade kallat till presskonferens, utan för att presentera Gävle Symfoniorkesters abonnemangsprogram för 2009–2010. Det var ett tunt programblad, alldeles bokstavligt alltså, som man hade att komma med.

Pengabrist, lyder förklaringen. Istället satsar man på annonser och publikkontakt. Innehållet då?

Jo, det ser för all del rätt spännande ut. Tre konsertserier, döpta efter veckodagarna de spelas på: torsdag, fredag och lördag. Fredagar är vigda åt ”Stora serien”, med namn som Ann Sofie von Otter, Cristina Ortiz och Miklos Perenyi.

”Ett annorlunda ledarskap” är vinjetten för torsdagarnas arrange- mang, i vilka man valt att pröva det djärva greppet att spela utan dirigent. Istället leder en av musikerna orkestern, från sin vanliga plats. Flöjtisten Cecilie Løken är först ut av fyra annorlunda ledare, och hon är mycket positiv till det som hon betraktar som ett ledarskap inifrån istället för överifrån:

– Orkestern kommer att bli som en organism, och för publiken kommer det att bli häftigt att se en starkare kontakt mellan musikerna än vad man är van vid. Även om det kanske kommer att ske lite på bekostnad av precisionen.

Cecilie Løken kommer också tillsammans med ledarskapsprofilen Rutger von Scheele ordna en kurs i ”performance leadership” – där orkestern får fungera som metafor för hur man kan leda ett företag eller en organisation.

Det är inte utan att man undrar lite över hur många ledare det här samhället egentligen har, så många utbildningar som det ordnas för deras räkning. Inflationen i ledarskapskursen är lite tröttsam.

Hade det inte varit roligare om Gävle Konserthus istället för att fokusera på hur vi människor ska lära oss att leda varandra valt att ordna en kurs i hur vi kan möta varandra?

Men man kan inte få allt här i världen, och vill man däremot se ett riktigt ovanligt instrument in action ska man besöka Konserthuset en lördag i slutet av april. Då spelar en av deltagarna i serien ”Sällsynta soloinstrument”, Carolina Eyck, nämligen theremin.

Thereminen är närmast magisk med sina två antenner och elektromagnetiska fält – tonerna förändras av hur man med kroppen närmar sig antennerna – och det är fascinerande att se och höra hur Eycks händer skapar musik där de rör sig i luften utan att snudda vid något materiellt.

Sällsynt är bara förnamnet.

Mer läsning

Annons