Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken "Tuba Hero"

/
  • Øystein Baadsvik visade att en tuba visst kan vara ett solistinstrument. Publiken bjöds på en riktig uppvisning.

Vad kommer efter "Guitar Hero"? Ja, varför inte "Tuba Hero". För den uppvisning Øystein Baadsvik bjöd på i Gävle konserthus skulle kunna göra tuban riktigt inne.

Annons

 Baadsvik är den ende i världen som livnär sig på att vara solist på tuba och i Gävle framförde han John Williams Tubakonsert. Tubakonserten börjar ganska glatt och Øystein Baadsvik får många tillfällen att visa upp sin virtuositet. Den långsamma mittsatsen bryter av med riktigt ömma partier där den lättare flöjten "talar med" den tunga tuban. Avslutningen är svängig och lekfull med snabba passager på tuban. Mäktiga applåder och extranummer där Baadsvik charmar publik - och dirigenten Eva Ollikainen - genom att resa sig och falla på knä framför henne medan han spelar.

Kvällen inleddes med en av den moderna musikens största namn, Lutoslawski och hans "Liten svit". Den som hört hans cellokonsert eller hans fantastiska "Musique Funebre" mötte här en annan Lutoslawski. En lättsam svit byggd på polska folksånger. Musik som dansar fram, ja där fanns en polka med, melodiöst och lätt som vinden. Fint framförd av orkestern.

Kvällen avslutades med ett kraftprov, Bruckners fjärde symfoni. Av tonsättaren själv kallad "Den romantiska". Om det tidigare handlade om Polen har vi här musik inspirerad av det österriska lantlivet. För musiker och publik är det som att klättra uppför en alptopp. Symfonin är över en timme lång och kräver koncentration och kondition. Tema läggs till tema och binds ihop. Som ett byggnadsverk där våning läggs till våning. Bruckner är en kompositör som man antingen har väldigt svårt för eller håller mycket högt. Själv tillhör jag de senare. Symfonikerna och Ollikainen gör också symfonin rättvisa. Jag trodde att man med tanke på orkesterns litenhet skulle få ett för lätt anslag. Så blev det inte. Kraftstegringarna satt där. Det monumentala blev just monumentalt. Bra gjort.

 

Witold Lutoslawski: Liten svit

John Williams. Tubakonsert

Anton Bruckner: Symfoni nr 4.

Gävle Symfoniorkester

Dirigent: Eva Ollikainen

Solist: Øystein Baadsvik, tuba

Gävle konserthus 7 november

Mer läsning

Annons