Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När boken och inte roboten var tidstypisk

/

Annons

Ett matpaket till Syrien blev inte Årets julklapp i år heller. Röda korset nominerade detta förslag 2014 men var säkert inte överraskade över att bli utslagna av ett träningsarmband.

Och den här gången är Årets julklapp en robotdammsugare, avslöjades på tisdagen.

Robotisering trendar inte bara på köksgolv och gräsmattor utan med robot-personal i äldrevården och robotskrivare i mediahusen.

Fram till helt nyligen har vi flinat åt detta 50-talsbegrepp som innefattade löjliga mekaniska figurer, science fiction, ryckiga dansrörelser och på sin höjd retro. Industrirobotarna blev visserligen verklighet men för tanken till ålderdomliga tingestar i en digital värld.

Så plötsligt kommer robot ut som fräscht och rentvättat ord vid mitten av 2010-talet. Kanske använt med förhoppningen om att något av 1950-talets framtidstro ska vidhäfta det – med roboten som lösningen på varje världsproblem.

Årets julklapp är ett påhitt av handeln. En produkt som förväntas sälja bra eftersom den är tidstypisk, utses inför julhandeln av Handels utredningsinstitut med en köpstark medelklass som målgrupp.

Enligt kriterierna ska Årets julklapp representera samtiden, och/eller vara en nyhet och/eller ha högt försäljningsvärde.

Uppfinningen bakmaskin uppfyllde alla kraven när den valdes till allra första Årets julklapp 1988.

Men vad var det egentligen med 1999? Då blev boken Årets julklapp. Märkligt. Ingen världsnyhet direkt och snacka om julhandelskonstant.

Återstår kriteriet tidstypisk. 1999 är millenniets och ett sekels sista år. Som Årets julklapp fick boken spegla ett farväl till ett samhälle där det tryckta ordet stått på topp. Kan vi åtminstone se i efterhand. Ajöss papper.

Fast egentligen var det väl bara den tynande bokhandelsbranschen som just då skulle livräddas.

En grej som garanterat aldrig har chans på titeln är i alla fall bokhyllan. Apropå på det undrar jag vad man gör med två hyllmeter Nationalencyklopedin när man ska flytta. Ger bort i julklapp?

Mer läsning

Annons