Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nilssons nya befruktningsögonblick

/

Annons

Hela världen har sett hans bilder av ofödda barn. Nu har fotografen Lennart Nilsson, 86 år, ett nytt projekt på gång. I en kommande fotobok skildrar han i extrema närbilder befruktningen av en blomma.

Den första bilden visar en humla som är på väg att landa i ett midsommarblomster. Sedan följer en allt mer närgången skildring av hur humlans jakt på nektar hjälper till att befrukta blomman.

Det är en så gott som okänd värld som Lennart Nilsson visar upp i sin bildsvit, en resa i blommans inre som påminner en hel del om bilderna i hans egen klassiker ”Ett barn blir till”. De allra mest ”intima” bilderna är tagna av mikrosnittpreparat – ibland kan det ha krävts så många som tusen preparat innan forskarna hittat rätt.

– Boken blir klar om två, tre år. Det är snabbt i de här sammanhangen, säger Lennart Nilsson.

Vi befinner oss på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm där Lennart Nilsson mellan 27 mars och 30 augusti hedras med en utställning. Fokus ligger på som naturfotografi – en del av hans karriär som förmodligen är ganska okänd för den stora publiken.

– Jag är själv jätteförvånad, konstaterar Lennart Nilsson, som utsågs till årets naturfotograf av Naturvårdsverket 2007.

Men utmärkelsen är inte tagen ur luften. Redan i början av sin bana tog Lennart Nilsson naturbilder, ett av hans första stora uppdrag var att dokumentera jakten på isbjörnar i Spetsbergen 1947.

– Jag glömmer aldrig när de sköt en björnhona med en unge. Ungen skrek som ett barn och lyfte upp mammans huvud ovanför vattnet. Då grät alla vi som satt i båten.

Med årens lopp har Lennart Nilsson mer och mer förvandlats till forskare, tätt knuten till Karolinska institutet. I år kommer han med två filmer i SVT, varav den ena skildrar viruset H5N1 som orsakar den dödliga fågelinfluensan.

– Det är den journalistiska drivkraften som för mig framåt. Blommor har alla sett, men att gå in i blomman och skildra själva befruktningen det har ingen annan gjort förut.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons