Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nina de Heney i topp

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Nina de Heney
Musiker som rovlystet ger sig på sitt instrument med kinesiska ätpinnar. Tekniskt sett har ingen sett något liknande, konstaterar kultursidans recensent som sitter i med andan i halsen under tisdagskvällens högst märkliga kontrabaskonsert på Kulturkiosken i Gävle. Så här listar Nina de Heney själv sina influenser: gamla damer med konstiga shoppingkassar, tomma hus och bingohallar! 

. (ny) Stefan Åsberg
SVT:s utrikeskorrespondent som skriver krönikor i Gävletidningarnas affärsbilaga Affärer. Läs hans senaste i februarinumret. Om straffet för skilsmässa i Islamabad. En gripande berättelse, men dessutom skildrad med sådan laddning att man aldrig glömmer.

ny)  Bokrea
Jo, det blir en i år också. Bokreakatalogerna är här och vi kan avslöja att det finns fynd att göra. Passera kokböckerna och gå direkt på Strindbergs samlade verk för 59 kronor styck, för att samla kulturpoäng. Annars duger Jan Jönmarks ”Övergivna platser” eller Maja Lundgrens ”Myggor och tigrar” också. 24 februari gäller det.

(ny) Etnoporr
Arg och grymt rolig pjäs i en föreställning i Gävle. Bitska ståuppare har vi sett förr men politisk teater med hejdlös humor är en nyhet. Upp till kamp för mer sånt.

(ny) Linnea Strid
Gävlekonstnär med fingertoppskänsla. Hennes målningar med graffitimotiv dök upp på Kulturkioskens nya utställning samtidigt som Konstfackdebatten var som hetast överallt i hela landet.


Kulturutredningen var oroande. Vi noterar också att såväl privatpersoner som media som vill rapportera om den nya marknadsmässiga kulturpolitiken, måste betala 400 spänn för att få hem luntan i pappersform.

anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. När ska Gävle kommun syna smakförstärkarna i arenabakelsen?

Provins (1), Jörgen Gassilewski (2), Hjördis Johansson-Becker (3), Björn Wallgren (4), Snygg fråga (5).

Mer läsning

Annons