Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpristagaren Günter Grass är död

/

Den tyska författaren Günter Grass har avlidit, 87 år gammal, uppger hans förlag. Han avled på en klinik i Lübeck i dag.

Annons

Günter Grass tilldelades Nobelpriset i litteratur 1999.

– Han fick Nobelpriset 1999 ganska avsiktligt, vi såg honom som en av 1900-talets stora och tyckte att han var en av dem som bäst kunde avsluta århundradet, säger akademiledamoten Per Wästberg.

– Jag tror att han kommer att framstå som den största tyska författaren efter Thomas Mann som gick bort 1955. Sedan kom Grass. När han gav ut "Blecktrumman" 1959 blev han en portalfigur, säger Wästberg.

Grass debuterade 1959 med "Blecktrumman", som även blev hans internationella genombrott. Bland hans övriga titlar kan nämnas "Flundran" (1977), "Krabbans gång" (2002) och "Råttinnan" (1986).

– Hans betydelse var både litterär och politisk. Den allra största betydelsen var att han igenom hela författarskapet förespråkade att man skulle föra ihop litteratur och politik. Litteraturen ska vara politisk och politiken ska gärna vara litterär, säger Svante Weyler, förläggare på Weyler förlag och expert på tysk litteratur.

– Vi som förlag är mycket tacksamma att vi fått ge ut honom. Han var alltid kontroversiell, och väldigt orädd, och i det långa loppet tror jag att det är sådant man kommer att komma ihåg honom för, säger Daniel Sandström på Bonniers.

Under andra världskriget tjänstgjorde Grass som stridsvagnsskytt i tyska Waffen-SS. Först 2006 berättade han offentligt om tjänstgöringen, och uttalandet vållade starka reaktioner och krav på att han skulle återlämna sitt Nobelpris, ofta med hänvisning till hans roll som moraliskt samvete i efterkrigstidens Tyskland. Själv hävdade Grass att han inte anmält sig frivilligt till förbandet. (TT)

Mer läsning

Annons