Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog med kultur?

/

I regeringens kulturpolitiska proposition ”Tid för kultur” föreslås att stödet till kulturtidskrifter som delas ut av Statens kulturråd ska riktas om. Tidskrifter som skriver för mycket om samhällsfrågor och för lite om konstarter riskerar att få sitt bidrag indraget. Vi kollar in fyra av de hotade tidskrifternas kulturhalt. Tidigare synade är Bang (24/10) och Expo (25/10).

Annons

Att Ord och Bild finns med på listan över hotade tidskrifter är ögonbrynshöjande, i synnerhet att döma av det senaste numret (3/09), med tema Göteborg. Hur många tidskrifter publicerar prosadikter egentligen?

Redaktionen har vridit och vänt på Göteborg, hela tiden med kulturen som en röd tråd.

Finfine västkustförfattaren Henrik Bromander har med en tecknad serie, lokala kulturpersoner intervjuas om stadens kulturliv och, roligast, författare har fått skriva om klassiker i Göteborgstappning.

Vi tvingas också motvilligt att inse att den bespottade Göteborgs-vitsen är en konstform, vars historia berättas i en essä.

Även FP:s idé om en litterär kanon diskuteras. Onekligen en kulturdebatt – men kanske en debatt som regeringen ser som obekväm och vill tysta?

Omdöme: Godkänd.

Mer läsning

Annons