Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiska visar badpojkar

/
  • Moderätt. Randig baddräkt som ägts av Axel Hamberg, professor i geografi (1863–1933). Nedan den filminspirerade Tarzan­badbyxan.

Annons

Tvärrandig baddräkt, kandidatbyxa, Tarzanbadbralla, stringtanga och surfarshorts.Genom åren har det manliga badmodet genomgått radikala förändringar. Men när det skrivits spaltmeter om kvinnliga baddräkter har de manliga badattiraljerna i stort sett förbigåtts i historieskrivningen.

Mest handlar det om att badmode fortfarande i hög grad kopplas till kvinnor, menar Marianne Larsson, författare till boken ”Män i baddräkt” som ligger till grund för en ny utställning med samma namn på Nordiska museet. Men Tor Cederman, som formgett utställningen, har en kompletterande förklaring.

– Man kan konstatera att det fortfarande är lite fnissigt med killar i badkläder – framför allt killar i randig baddräkt förstås. Vi tycker ju inte det, men vi har märkt av den attityden när vi jobbat med utställningen.

Den täckande baddräkten för män har varit ett tacksamt humorgrepp i tv och på revyscenen. Men de äldsta badkläderna på Nordiska museet är nättare än så till modellen. Redan 1796 bildades Sveriges första simskola i Uppsala. De unga männen – för undervisningen riktade sig enbart till män – simmade nakna, men vid examensuppvisningarna var simbyxor nödvändiga. Den så kallade kandidatbyxan och magisterbyxan tillverkades av kraftigt bomullstyg, den ena i vitt med röda revärer, den andra i rött med vita dekorränder. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons