Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea – det onda sagolandet

/
  • Jang Jin-sung var författare i Nordkoreas propagandamaskineri innan han tvingades fly landet – efter att ha lånat ut en bok.   Foto: Norstedts

Intresset för litteratur är stort i Nordkoreas härskarskikt. Under Kim Il-Sungs tid hyllades den episka romanen. Men efter hans död tappade genren i status. Istället blev poesin högsta mode. Orsaken var rent praktisk. Ekonomin hade brutit samman. Bristen på papper upphöjde poeterna.

Annons

Jang Jin-sung var en av dessa författare. Satt att skriva dikter till Kim Jong-Ils ära. Han tillhörde ett propagandamaskineri som även ägnade sig åt psykologisk krigföring mot Sydkorea. Man producerade Nordkoreavänliga böcker som försåtligt spreds i grannlandet under påhittade sydkoreanska namn.

Jang var privilegierad. Kunde informera sig via utländska tidskrifter. Fick generösa matpaket. Skålade med ledaren Kim Jong-Il – och den lyckliga som gjort det bevarar vinglaset för alltid i en monter!

Men efter ett ödesdigert misstag hamnar Jang Jin-sung i onåd. I boken ”Kära ledare” skriver han inte poesi utan biografiskt, om sin flykt 2004.

Jag har läst åtskilliga skildringar av Nordkorea genom dramatiska flyktingöden. Magra människospillror har vittnat om hungersnöd och barbari. Bland annat Shin Dong-Hyok i ”Flykten från Läger 14” (han medgav nyligen att han ljugit om detaljer men att stommen i hans skrämmande berättelse är sann).

Drabbande i nyhetsflödet just nu är 17-åriga Kims öde. Den nordkoreanska pojken som riskerar att utvisas från Sverige därför att Migrationsverket hävdar att han kommer från Kina. En kampanj har hittills samlat 17 000 namn för att rädda Kim. Man menar att svenska myndigheter misskött hans ärende. För Kim väntar enligt Koreakännare endast utlämning från Kina till hemlandet – och avrättning.

Men Jang har en helt annan historia. Han behövde aldrig svälta. Han tillhörde eliten. Han sitter på information om hur det slutna landet styrs.

Nämligen i hög grad med just litteratur – det skriftliga och muntliga skapandet av berättelser. Berättelser som säger inte sanningar om verkligheten utan lögner. Nordkorea är myternas land. Det inte bara omges av myter. Det omger sig själv med myter. Det är byggt av myter – om ledarens himmelska status.

Nordkorea brukar kallas världens hemligaste plats. Medborgarna hålls avskilda från yttervärlden. Men Nordkorea höljer sig också medvetet i kunskapsmässiga dimridåer. Vad som officiellt sägs om exempelvis cyberattacken på filmen ”Interview” eller om kärnkraftsarsenalen, kräver tolkningar av lager på lager. En nordkoreansk fredstrevare är inte en politisk omvändning utan sker i exempelvis syfte att generera internationella hjälpsändningar.

Allt är delar i en oerhört komplicerad intrig, menar Jang Jin-sung.

Departementet för en enad front – där Jang alltså arbetade med att hitta på nya sagor – är den operativa delen av Departementet för organisation och vägledning. Som i sin tur är Nordkoreas dolda motor – mäktigare än militären. Inte heller nuvarande härskaren Kim Jong-Un är annat än en galjonsfigur, enligt Jang Jin-sung som i dag driver nyhetsbyrån New Focus International. Den är specialiserad på rapporter från och analyser av nordkoreansk politik. Det som sägs är aldrig det som menas, vet Jang Jin-Sung bättre än de flesta.

Nordkorea brukar också kallas världens värsta diktatur. Ett land som torterar, mördar och svälter sitt folk. Det hände att Jang Jin-sung vistades utanför den lyxiga zon i Pyongyang som hade tillgång till både elektricitet och varmvatten. Han blir chockad när han ser en kvinna som försöker sälja sin sjuåriga dotter på marknaden, för 100 yuan till några bröd. Under en lång och farlig flykt bevarar Jang Jin-sung ett häfte närmast kroppen, med samhällskritiska,förbjudna dikter han skrivit:

”För tre månader sedan sa min bror

att det godaste i världen

var en varm majskolv.

För två månader sedan sa min bror

att det godaste i världen

var en rostad gräshoppa

För en månad sedan sa min bror

att det godaste i världen

var drömmen han ätit på natten /…/”

Jang Jin-sungs bok bidrar till förståelsen av det nordkoreanska samhället, av det grymma nordkoreanska systemet, och kanske i förlängningen till en förändring.

Men hur kan man förstå ett land där en bloggare döms till 1000 piskrapp och en kvinna avrättas genom halshuggning på öppen gatan? Det som också händer. I Saudiarabien.

Mer läsning

Annons