Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland fick kulturhuvudstad

/
  • Grattis Umeå. Gävle åkte ur tävlingen men Kulturhuvudstad 2014 blir åtminstone norrländsk.  I går fattade juryn sitt slutgiltiga beslut.

Annons

Umeå blir Europas kulturhuvudstad 2014. När juryn på tisdagen avslöjade sitt beslut samsades vinnare med förlorare i Kulturrådets lokaler i Stockholm.

Lund eller Umeå? Historiska vingslag eller ungt och piggt?

Riktigt så förenklat var resonemanget säkert inte när juryn på 13 personer under tisdagen fattade beslutet om vilken svensk stad som blir europeisk kulturhuvudstad 2014.

Nu är saken dock avgjord. Det blir Umeå som får dela på kulturhuvudstadsåret tillsammans med en ännu inte utsedd stad i Lettland.

EU beslutade att införa traditionen med europeiska kulturhuvudstäder på 1980-talet. Först ut var Aten, 1985. Sverige har fått äran en gång, 1998, då Stockholm var Europas kulturhuvudstad. Från början var bara en stad i taget utsedd, men från 2000 har två eller flera städer ibland fått bära titeln samtidigt.

EU beviljar ett bidrag på omkring 14 miljoner kronor till den utvalda staden, men städerna förväntas också skjuta till egna pengar till de projekt som planeras under året. Båda Umeå och Lund har räknat med omkring 400 miljoner kronor i budget och hade själva tänkt bidra med 100 respektive 75 miljoner kronor.

Beslutet har följts med spänning i de båda kandidatstäderna. I Lund kunde kulturpersoner och politiker till exempel följa omröstningen direkt från en lokal restaurang.

Nu står glädjen högt i tak i Umeå, medan lundensarna får stoppa undan alla högtflygande planer i byrålådan.

Mer läsning

Annons