Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrsundet förvandlas till teatermetropol

/
  • Emilia Stenberg i

Annons

Norrsundet i Gästrikland har blivit något av ett svenskt centrum för community art. En alternativ teatermetropol.

I helgen samlas styrkorna till ”Forum för communityart och fred”. Ett stort arrangemang med kända kulturpersoner och långväga besök. I Norrsundet.

– Vi ser med oro på ett samhälle som blir allt kallare, där klyftor ökar och där den enda lösningen är konfrontation. Därför vill vi under tre dagar mötas, inspireras och samtala kring konstnärliga processeras möjligheter, deklarerar Foajé X och deras medarrangörer.

Som är bland annat Högskolan i Gävle, ABF Gästrikebygden och Fredens hus i Uppsala.

Fotografen Elisabeth Ohlson Wahlin kommer för att delta i panelsamtal och att ställa ut bilder. Holländska forskaren Eugene Van Erven från Utrechts universitet ska tala om sin dokumentation av communitykonst. Andra medverkande är teaterregissören Stina Oscarson och författaren Pernilla Glaser, under detta tre dagar långa program med både föreläsningar, diskussioner och teaterföreställningar.

Bland annat ska visas exempel på community art av The non existens center i Ställbergs Gruva. Communityteatergruppen Freedom Theatre har sin bas i en flyktingförläggning i Palestina. Den kommer också till Fyren i Norrsundet.

Foajé X själv passar på att visa upp sin egen första communityföreställning ”Ett maskrosbarns försvarstal”.

Foajé X kan beskrivas som en plattform för community art-projekt i Gävleborgs län. I projektet arbetar bland andra regissören/dramatikern Reine Lööf. Konstformen riktar sig till icke teatervana och föreställningar byggs genom samarbete med olika grupper i samhället – som ”Jävla finnar” som handlade om nedläggningen av Norrsundets bruk.

”Forum för communityart och fred” pågår från fredag 23 oktober till söndag 25 oktober. Nära vimlet i Norrsundets lokala höstmarknad som också händer under helgen.

Mer läsning

Annons