Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nu gillar jag att skjuta”

/
  • Åter på Dramaten. Maria Bonnevie gör rollen som Hedda Gabler i Ibsens klassiker.

Annons

Maria Bonnevie har återvänt till Dramaten.

I fredags intog hon scenen som Hedda Gabler, en frustrerad kvinna som inte tvekar att dra pistol.

– Först var jag lite skeptisk, men nu gillar jag att skjuta, säger hon.

Det är nästan två år sedan Maria Bonnevie stod på Dramatens scen. Nu är hon tillbaka som Hedda Gabler, en av teaterhistorien mest omdiskuterade roller. När pjäsen börjar har Hedda Gabler nyligen gift sig med forskaren Jörgen Tesman och köpt ett nytt hem för lånade pengar. Vardagen ska börja, och hon är redan dödligt uttråkad.

– Hedda är en ensam, destruktiv människa som försöker hitta något som fyller henne, en mening. Men samtidigt är hon rädd för livet, rädd för att tappa kontrollen och känna känslor, säger Maria Bonnevie.

Dramaten sätter upp ”Hedda Gabler” i en tidlös version regisserad av Eva Dahlman. I övriga roller ses bland andra Peter Andersson, Christopher Wagelin och Lotta Tejle.

Enligt Bonnevie är det en föreställning med ganska stora uttryck. Lehna Edwall har gjort scenografi och kostymer, som påminner om kreationer av Alexander Mcqueen och Vivanne Westwood.

Själv har Maria Bonnevie ägnat mycket tid åt att leta efter sin Hedda Gabler. Hon tycker det är en utmaning att gestalta den mångsidiga huvudkaraktären.

– Hon är ett mysterium på många sätt. Jag söker henne hela tiden, försöker hitta hennes ton och röst.

”Hedda Gabler” skrevs av den norske dramatikern Henrik Ibsen 1890. Men enligt Maria Bonnevie är problematiken i pjäsen ständigt aktuell.

– Hedda har stora drömmar och en förväntan på livet, men vågar inte kasta sig ut. I stället lever hon efter andras premisser. Det tror jag är en paradox som många kan känna igen sig i.(TTSpektra)

Mer läsning

Annons